A Népszava több forrása szerint az eddig szinte alig létező belső kritikák felerősödhetnek a Fideszben, mert a pártvezetés és Orbán Viktor kormányfő rossz stratégiai döntést hozott, amikor nem léptette vissza Borkai Zsoltot, a szexvideóbotrányba keveredett győri polgármesterjelöltet. Sokak szerint Orbánnak személyes kudarc is az önkormányzati választás eredménye, mert sem Szegedet, sem Miskolcot, sem Gödöllőt nem sikerült bevenni, pedig ezek fideszes indulói mellett személyesen is kampányolt.

A Csongrád megyei székhelyen kudarcot vallott Kubatov Gábor Fidesz-alelnök is, aki a kampány során mindent bevetett annak érdekében, hogy megakadályozza Botka László újbóli megválasztását. Ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor hogyan reagál majd a kialakult helyzetre.

Vannak olyan fideszesek, akik szerint a NER nagyobb fokozatra kapcsol: Orbán Viktor a maradék ellenzéki felületeket is megpróbálja megsemmisíteni vagy legalábbis "domesztikálni". Például a lapterjesztés átalakításával próbálhatják meg sarokba szorítani a maradék független sajtót.

További lehetőség, hogy Orbán Viktor a "lengyel modellt" követi majd. Lengyelországban a legutóbbi helyhatósági választáson a Polgári Platform vezette ellenzék nagyon jól szerepelt a nagyvárosokban, míg a vidék a kormánypárt, a Jog és Igazságosság Párt (PiS) hátországa maradt, ennek ellenére a PiS fölényesen nyert a hét végi parlamenti választásokon.

- Orbán megteheti, hogy erre játszik rá, azaz a városokat úgymond "elengedi", a baj csak az, hogy Lengyelországgal szemben ő egy olyan technológiai és tőkeimportra alapuló gazdaságpolitikát vitt eddig, amit nem lehet a falvakra szabni - fogalmazott a napilap egyik fideszes forrása.

Közvélemény-kutatók csatája

"Egyik kutató cég sem állítja, hogy Karácsony Gergely győzhet" - idézte a Népszava a Nézőpont Intézet által fenntartott www.kozvelemenykutatok.hu internetes oldalon még a választás előtt megjelent írást. Ez ellen a Medián és a Publicus Intézet vezetői tiltakoztak, mert ugyan tényleg nem mondta senki, hogy nyerni fog az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, ám a Nézőpont még akkor is 18 százalékos Tarlós-előnyt jelzett, amikor a Median és a Publicus már 1-2 százalékon belülre mérte a riválisokat. Ezt a differenciát csak a választás előtti napokban csökkentette 6 százalékra.