A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 70 személy ellen a Fővárosi Törvényszéken - adta hírül a KNYF.

A vád szerint egy budapesti férfi – aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később osztályvezetőként dolgozott – 2014 és 2018 szeptembere között társaival rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket. A feladatai közé tartozott a gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, valamint a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgáló állomások személyi és tárgyi feltételei meglétének rendszeres hatósági ellenőrzése.

Pénzért intézkedett az osztályvezető

A vádlott a vezetése alatt álló osztály ügyeiben ügyfélként szereplő személyekkel kötött megállapodás alapján pénzért, soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított, valamint hivatali kötelességét megszegve, a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról.

A hatósági ellenőrzések során a vizsgáló állomás képviselői – az ellenőrzés „jóindulatú” lefolytatása érdekében – az ellenőrként dolgozó további kilenc vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt.

Vagyonelkobzás és börtön vár az elkövetőkre

A vádlottak – a hat személyt érintő letartóztatás megszüntetését követően – szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn - olvasható az ügyészség közleményében.

A vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítéljen 43 vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azon terheltek esetében, akik a bűncselekmények elkövetése során gazdagodtak.

Az ügyészség korábbi közleményei alapján több autós műszaki vizsgaállomást érintően indult az elmúlt években nyomozás, az egyik a fővárosi Mozaik utcai állomás volt, ahol húsz vizsgabiztos és hivatali személy ellen indult eljárás hivatali vesztegetés elfogadásának gyanújával.