Az autósok nem gyakran élnek át olyan üzemanyagársokkot, mint az elmúlt hónapokban. A benzin az egy évvel korábbihoz képest körülbelül 126 forinttal, a gázolaj pedig 146 forinttal kerül többe. A horvátokhoz hasonlóan a magyar határ mentén élők is elgondolkodhatnak azon, hogy megéri-e átruccanni egy szomszédos országba teletankolni az autót.

Rossz hír lehet, hogy olyan különbségekkel, mint az említett boszniai és horvát üzemanyaárak között van, nem fognak találkozni a magyar autósok, de egyes országrészekben érdemes körülnézni.

Mivel a benzin mindig is olcsónak számított Magyarországon európai uniós viszonylatban, ennél az üzemanyagtípusnál kisebb a mozgástér. Az október 18-ai adatok szerint egy liter benzin 492 forintba került itthon, amelynél a szomszédos országok közül csak Szlovéniában és Romániában került kevesebbe, egészen pontosan 477 és 461 forintba. Ez 15, illetve 31 forintos különbség. Az előbbinél szinte biztos, hogy a pénzváltás és a kitérő költségei miatt nem éri meg utazni, utóbbinál azonban megérheti számolni.

Fontos, hogy ezek átlagárak, mielőtt az ember útnak indul, érdemes megnézni, hogy a határ menti állomások miként áraznak, mennyire növelik árrésüket a kereslet várható emelkedése miatt.

A gázolaj esetében összetettebb a helyzet, ugyanis a magyar árak az uniós középmezőnyben helyezkednek el már egy jó ideje. A hétfői 507 forintos ár például 54 forinttal magasabb, mint az átlagos román kútár, amely forintra váltva 453 forint. Szlovákiában 488 forintot kértek, a különbség 19 forint, amelyért már nem biztos, hogy érdemes felkerekedni.

Szlovéniában - miközben a benzin olcsóbb, mint nálunk - a gázolaj 3 forinttal kerül többe.

Horvátországban 30 napon át a benzin ára 11, a gázolajé pedig 11,1 kuna lesz. Ez 531, illetve 536 forint, amely még mindig magasabb, mint a magyar árszínvonal, vagyis oda nem érdemes útnak indulni a tankolásért. Számolni legfeljebb akkor érdemes, ha a következő hetekben további durva áremelkedés lenne. Erre minden esély megvan, hiszen a Brent olaj ára elérte a 85 dollárt hordónként, miközben a dollárért még mindig több mint 310 forintot kérnek a devizapiacon.

Legek az európai piacon

A hétfői állapot szerint az EU-ban a bolgárok fizetik a legkevesebbet a benzinért, 426 forintot, míg a holland kútoszlopok 708 forintnyi eurót mutatnak. Utóbbi vélhetően egy átlag hollandnak jóval kisebb teher, mint egy bolgárnak a saját országában tankolni.

A gázolaj szintén Bulgáriában a legolcsóbb, 427 forint, a rekorder ennél a terméknél Svédország 693 forinttal.

Itthon az üzemanyagok ára legutóbb szerdán emelkedett a Holtankoljak.hu adatai szerint. A benzinért 496, a gázolajért 512 forintot kell fizetni. Pénteken nem emelt árat a Mol.