A biztosítási portál szerint a nyári utasbiztosítások átlagos napidíjának összege mintegy 100 forinttal alacsonyabb az év más részeiben tapasztalhatónál, mivel ilyenkor megnő az Európán belüli, autós utazások aránya, ezek a biztosítása számos fedezetet (repülőgépes térítések, télisport-balesetek) eleve nem tartalmaznak.

Nem kell jelentős drágulásra számítani

A biztosítótársaságok az emelkedő külföldi kárkifizetési összegeket fokozatosan érvényesítik a díjaikban, ami együtt jár az adott szolgáltatások térítési limitjeinek emelésével is - mondta Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mindez okozhat ugyan néhány százalékos átlagdíj-emelkedést az év hátralévő részében, viszont a díjak jelentős megugrására az erős piaci verseny miatt továbbra sem kell számítani.

Az idei nyári szezonban két egyedi tényezőre érdemes figyelni az elemzés szerint. Az egyik a gyakori repülőjárat-törlések esete. Általában a járatkésésre, illetve -törlésre vonatkozó szolgáltatások legalább 6 órás késés esetén térítenek, az emiatt felmerülő költségeket, mint az étel és ital fogyasztás és szállás, szállítás költségeit térítik meg a társaságok egy adott összeghatárig.

Léteznek olyan módozatok is, amelyekben a Magyarországot érintő (oda érkező vagy onnan induló) járatokat kizárják a térítési körből, vagy alacsonyabb limiteket állapítanak meg rájuk. Az utasbiztosítás megkötésekor fontos előre tájékozódni arról, hogy az tartalmaz-e járatkésésre-, illetve törlésre vonatkozó szolgáltatást, és ha igen, mekkora limitösszegig.

A másik a járványhelyzet, mivel Európa számos országában nő a fertőzöttek száma. Biztosító társaságonként igen eltérő, hogy milyen feltételekkel térítenek a koronavírussal kapcsolatos károkra, és az is, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújtanak. Vannak biztosítók, amelyek védettségi igazolványhoz kötik a károk megtérítését, és előfordulhat, hogy egyes fedezetek csak az oltottakra vonatkoznak. Ezért célszerű ebből a szempontból is figyelmesen összehasonlítani a lehetőségeket - hívta fel a figyelmet Cseh Anett.

Mivel a többség az utolsó pillanatban köt utasbiztosítást, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyrészt a biztosítási fedezet csak az adott nap hátralévő részére vonatkozik, másrészt a szerződéskötés pillanatában még Magyarország területén kell tartózkodni.