Az Uniqa Biztosító Zrt. megbízásából készült reprezentatív, online kutatás során a megkérdezett 18-59 évesek 67 százaléka jelezte vissza, hogy rendelkezik lakásbiztosítással. A biztosítási hajlandóságban a legjelentősebb tényező a képzettség, ugyanis az iskolai végzettség emelkedésével növekszik az élő biztosítással rendelkezők aránya is.

A most megjelent eredmények megmutatják, hogy az ingatlantulajdonosok között szignifikánsan magasabb a biztosításkötések száma. Bár valószínű, hogy a bérlemények esetében is van biztosítás az ingatlanon, de a bérlők általában nincsenek tisztában a paraméterekkel. Továbbá fény derült arra is, hogy a háztartás mérete nem befolyásolja a biztosítás meglétét.

Az adatok szerint a saját lakásban élőknél a hitelfelvétel a fő motiváció, míg a házban élők a környezeti károktól való félelem miatt kötnek biztosítást. Ez a két ok adja ki a válaszok közel 80 százalékát. A betörések miatti aggodalmat a megkérdezettek mindössze 12 százaléka jelölte meg, akik leginkább társasházak lakói.

A fiatalok még nem igazán ismerik az ingóságbiztosítást

A megkérdezettek több mint negyede kötött ingóságbiztosítást és további 33 százalék azok aránya, akik ismerik ezt a biztosítási formát, de nem vették még igénybe, ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka nem is hallott róla. Az ingóságbiztosítás igénybevétele erősebb az ingatlantulajdonosok, az idősebb korosztály és a diplomával rendelkezők között.

„A kutatás jól mutatja, hogy a magyarok többsége felkészül a nem várt helyzetekre, ugyanakkor figyelmet kell fordítanunk az alulbiztosítottságra is. A gazdasági előrejelzések szerint 2-3 évig tartó recesszív időszak következik, így a lakosságnál egzisztenciális problémák merülhetnek fel.

Félő, hogy sokan takarékossági megfontolásból lemondják biztosításaikat pedig éppen most lenne célszerű elkerülni a váratlan kiadásokat. Többek közt ezekre a szempontokra szeretnénk felhívni a figyelmet felmérésünkkel, és az ahhoz kapcsolódó informatív kisfilmmel is.” - fogalmazott Dinsdale Julianna, az Uniqa Biztosító Zrt. vezérigazgatója.