A magyar kormány keresi azokat az új gázellátási lehetőségeket, amelyekkel növelhetné Magyarország energiabiztonságát, miután Oroszország feladta a Déli Áramlat gázvezeték lefektetésének tervét - mondta a Reutersnek Szijjártó Péter külügyminiszter. Ez a csőkígyó Ukrajnát délről megkerülve szállított volna orosz gázt Európába.

Szijjártó azt is elmondta a hírügynökségnek, hogy Budapest számít arra, hogy az Európai Uniótól pénzügyi támogatást kaphat ezekhez a törekvéseihez. A külügyminiszter javasolta Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszternek, hogy Oroszország tartson földgázkészleteket a Magyarországon lévő óriási földalatti tárolókban. A Gazprom tavaly óta 700 millió köbméter gázt tárol ezekben.

Minél több gázt tárolnak nálunk, annál jobb, mind gazdaságilag, mind az energiabiztonság szempontjából - fejtegette Szijjártó. Ugyanakkor hozzátette ehhez, hogy egyelőre semmilyen megállapodás nem született a felek között ebben az ügyben. Leszögezte azt is, hogy Magyarország földgáz-infrastruktúrája egyetlen elemét sem fogja eladni Oroszországnak.

Szijjártó arról is beszélt, hogy nem lát semmilyen kockázatot vagy esetleges módosítási kényszert a 10 milliárd eurós, paksi projekthez igénybe vett orosz finanszírozást illetően, sőt, várakozása szerint az Európai Bizottság pénzügyileg támogatja majd Magyarországot energiainfrastruktúrájának felépítésében a Déli Áramlat után.

Nyugati megfigyelők egyre nagyobb idegességgel figyelik Orbán Viktor magyar miniszterelnök közeledését Moszkvához - jegyzi meg a Reuters. Az energiaipari együttműködés a legfontosabb terepe az orosz-magyar kapcsolatoknak. Orbán tagadja, hogy a Kreml karjaiba hanyatlana.