Az EU szerint nem tükrözi a tárgyalások állását, hogy uniós pénzeket vonnának meg Magyarországtól, ha csütörtökön ismét megvétózzák azt a közös uniós hitelfelvételről tervezetet, mellyel a tagállamok Ukrajnát támogatnák – írja egy uniós tisztviselőre hivatkozva a Financial Times.

A lap értesülései szerint a dokumentum csak egy, a tanács titkársága által saját felelősségre készített háttéranyag, amely a magyar gazdaság helyzetét írja le, azt részletezve, hogy milyen hazai következményei lehetnek, ha Orbán Viktor ismét vétóval élne.

A tisztviselő a lapnak leszögezte, a tárgyalások folynak, és továbbra is egy olyan kompromisszumot keresnek, „amely mind a 27 tagállam számára elfogadható.”

A Financial Times által ismertetett bizalmas dokumentum szerint állítólag az EU felvázolhatta, hogyan szabotálná Magyarország gazdaságát, ha az nem egyezik bele az ukrajnai finanszírozási tervbe.

Bóka János miniszter az X-en a sajtóhírre úgy reagált, hogy „a brüsszeli bürokraták által összeállított dokumentum csak megerősíti azt, amit a magyar kormány régóta mond: az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai zsarolásra használják”.

Mit sem segít a helyzeten

A reggel kiszivárgott, mostanra azonban „puhított” hírek alaposan felborították a magyar piacot, és egyelőre még nem nyugodtak meg a kedélyek, sőt, azóta tovább romlott a helyzet: délután fél 3 körül az euró jegyzése már a 390 forintot is meghaladta.

Délután fél 3 körül 1,39 százalékos veszteséggel állt a BUX, az OTP 1,63, a Richter 2,2, Mol 0,7, Magyar Telekom 1,29 százalékos mínuszban volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!