Titkos dokumentumokra hivatkozva arról ír a Financial Times, hogy ha Magyarország ismét megvétózza az Ukrajnának szánt közös hitelből felvett támogatást, akkor megvonnák tőle az uniós forrásokat.

Fontos megjegyezni, hogy az állam- és kormányfőknek, valamint az Európai Tanácsnak kizárólag a kohéziós alap pénzeibe van beleszólása, a helyreállítási alappal (RFF), melynek zárolását a minap oldották fel, az Európai Bizottság rendelkezik.

A Financial Times cikke nem részletezi, hogy egy tagállam vagy maga a tanács terjesztette-e elő a javaslatot.

A terv készítői szerint ugyanakkor azért helyezne a megvonás terve nagy nyomás Magyarországra, mert szerintük ezek után kevésbé lennének érdekeltek magyar befektetéseikben az európai és a nemzetközi vállalatok, valamint a pénzpiac szereplői.

Mindez pedig gyorsabb tovább drágíthatná a magyar költségvetési hiány finanszírozását és a forint árfolyamát is gyengítené.

Korábban a magyar kormányfő arról beszélt, hogy nem áll el a vétótól. Bár az EU tagállamok egyénileg is vehetnének fel hitelt, hogy Ukrajnát támogassák, ám az egyfelől drágább lenne, másfelől politikai kockázata is van, mivel több tagállamban a parlamentnek kellene ehhez hozzájárulnia.

Élesíthetik a „nukleáris opciót” Magyarország ellen

Kizárnák hazánkat az uniós szavazási folyamatból, amennyiben a február 1-jei csúcstalálkozón a miniszterelnök továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást.