A jövő év elejétől körülbelül 1500 arra kötelezett és még jó néhány önként jelentkező üzletben találkozhatunk a legújabb kötelező visszaváltási rendszerrel. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy 2024 elejére nagy eséllyel több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni az országban, fémeset, üvegeset és italcsomagolásosat – értesült a VG.

A projekt részeként a 400 négyzetméteresnél nagyobb területű, elsősorban élelmiszert áruló kereskedelmi láncoknak már regisztrálniuk kellett a Mohu Zrt.-nél. Ők ugyanis a 2024. január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszer tagjai. Ők, ha szükségét látták, rendelhettek ehhez csomagolóanyag-visszaváltó automatát is. (A Mohu a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. Leányvállalata.)

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke szerint nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz az új rendszernek, elsősorban a környezettudatos vásárlók körében. Továbbá azért is, mert várhatóan levásárolható kuponok járnak majd a visszaváltott palackokért és más hulladékokért.

A Mohu legalábbis arról tájékoztatott, hogy a visszaváltásért kapott voucher készpénzre is váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Utalható továbbá bankszámlára az automatába épített vonalkód-leolvasóval, ha a regisztrált ügyfél a telefonos applikációjával azonosíthatja magát, végül felajánlható a pénz jótékonysági célú szervezetnek, amely az automata kijelzőjén választható ki.

Hol tart a nagy láncok biológiailag lebontható zacskóinak tesztje?

A Humusz Szövetség és a Greenpeace vizsgálata alapján négy nagy élelmiszeráruház komposztálható jelzéssel ellátott műanyag tasakjai elkezdtek lebomlani a földben. A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) két szakembere úgy látja, a kísérlet igazolni látszik a gyártók garanciáját, ám a biológiailag lebontható tasakok létezése a fogyasztói felelősség elkerülésének bizonyítéka. A problémát akkor kezelnénk célratörően, ha kémiai és mechanikai reciklálással vagy energetikai hasznosítás útján sikerülne a körforgásban tartani a műanyag hulladékot. A szövetég a Napi.hu-nak készített összeállításából kiderül, még ebben az esetben sem lehet megfeledkezni arról a tényről, hogy az újabb körökben újrahasznosított műanyag minősége folyamatosan romlik. Bővebben --->