Az idei nyár szárazságot hozott, kevés csapadékot és gyakran 30-35 fok feletti kitartó hőséget. Szeptember elején elindult a szüret Tokaj-Hegyalján a száraz borok alapjául szolgáló szőlő szedésével, az erjedő borok a nehéz év ellenére gazdag ízeket és egyensúlyt mutatnak.
„A borvidék szőlőültevényei az aszályt, a nehéz körülmények ellenére jól viselték. Mennyiségileg kevesebb ugyan a termés, de jó szüretnek nézünk elébe, az első tapasztalataink bíztatók” - mondja Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója.
Megkezdődött az aszúsodás
Az aszúszemek szedése is az őszi időszakban indul, azonban az időjáráson még sok múlik. Ilyenkor szükség van a reggeli párás időre, amelyet a Bodrog és a Tisza közelsége biztosít, a későnyári napsugarakra, továbbá enyhén szeles időre, ahhoz, hogy igazán jó ízű aszúszemekből készülhessen az idei tokaji aszú.
Legolvasottabb
Borzalmas felfedezés a Wagner-csoport bányájában: rengeteg holttestre bukkantak az aranyásók
Magyar Péter belengette: információja van arról, hogy zsarolják a köztársasági elnököt
Krónikus spirál: ez a három betegség durván megrövidíti az életét
Meglepő fordulat Brüsszelben: megkapták a várva várt engedményt az autósok
A napelem már nem elég: milliókat ad a kormány házi akkumulátorra
Cicások figyelem: brutális szigor jön, teljesen megváltozik az állattartás
Meghalt Balázs Péter, Orbán Viktor így búcsúzott
Figyelmeztet a nyugdíjszakértő: 280 ezer forint állami támogatást is be lehet gyűjteni még idén
Otthoni moziélmény felsőfokon: leteszteltük a One Magyarország új "varázseszközét", a SoundBoxot