Több mint 2100 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja a "tanár" keresőszóra – írja az Eduline. Úgy tűnik, tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, országszerte majdnem ezer - egészen pontosan 967 - betöltetlen állást hirdetnek az oldalon, de 853 hirdetést találtak az "óvodapedagógus" és 420-at a "gyógypedagógus" szóra keresve is.

Jobbára reáltárgyak oktatásához keresnek tanárt az iskolák, de van, ahol már intézményvezetőt vagy vezetőhelyettest keresnek. Ezeken kívül jelentős kereslet mutatkozik gyógypedagógusok, gyógytestnevelők, zenetanárok vagy angoltanárok iránt is.

Egy szinttel lejjebb, az óvodákban sem jobb a helyzet. Az álláskereső oldalon 850 hirdetés van, ráadásul több olyan óvoda is feladott hirdetés, ahova egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének.

Mennyi a matek?

A szakemberhiány hátterében legnagyobb súllyal a bérek állnak. A tanárok kezdő bére az alapképzés elvégzése és a minősítés után sem közelíti meg bármilyen más friss diplomásét. Egy pályakezdő, „gyakornok” pedagógus bére bruttó 312 000 forint pótlékkal együtt (ez nettó 207 ezer forint körüli fizetés).

A tanári szakszervezetek egyik legfontosabb követelése az, hogy a pedagógusok garantált illetménye 2022. január 1-jétől a kormány által ajánlott 10 százalékon felül további 45 százalékkal emelkedjen. A kormány jelenleg viszont háromszor 10 százalékos béremelésben gondolkodik – ebből kettő már bele is került a tanárok bérébe pótlékemelés formájában.

Egy másik komoly probléma a területen a túlterheltség, a magyar tanárok uniós összehasonlításban is sokat dolgoznak, legalábbis derül ki egy friss felmérésből is.

 

 

 

Hol az utánpótlás?

Erősen fogyóban. Pedagógusképzésre felvételizők száma az utóbbi években nem emelkedett, 2022-ben mindössze 11 978-an jelentkeztek, 3215-en választottak osztatlan tanári szakot, tanító szakot pedig 1465-en. A korábbi évek arányai alapján a jelentkezők körülbelül fele kerül be az egyetemekre, főiskolákra - ennek alapján idén is 6-7 ezer körül lesz a sikeres felvételizők száma.
Az óvodapedagógusi képzésen például folyamatosan csökken a jelentkezők száma. Bár tizenöt egyetem és főiskola indít óvodapedagógus képzést, idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a szakra, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve. Ez nem túl meglepő, hiszen a bérek nem csábítanak tömegeket erre a pályára. Az óvodapedagógusok amúgy is alacsony fizetése ugyanis csak a tizenötödik "ledolgozott" évben emelkedik először – bruttó 6 ezer forinttal.