Az egészségügyben az elmúlt 30 évben nem ment végbe a rendszerváltás, erős kórházközpontúság jellemzi az ellátórendszert, valamint a prevenciós szemlélet is hiányzik, mondta a Semmelweis Egyetem (SE) 5. nyári egyetemén Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

A jelenlegi átalakítások során a döntési pontokat és az ellátásszervezés szintjeit a megfelelő közigazgatási szintekre helyezik – sorolta a változással kapcsolatos dolgokat az államtitkár.

Takács Péter az SE nyári egyetemén kitért arra is, négyezer védőnőből most 17 nem írta alá a szerződését, a magyar egészségügyi rendszer továbbra sem dőlt össze.

Ugyanakkor jelenleg Magyarországon mintegy 700 betöltetlen védőnői körzet van, a védőnők körülbelül negyedének helyettesítést is kell vállalnia. A szakszervezet szerint a védőnői hálózat júliusi átszervezése óta csak romlott a helyzet.

Takács Péter beszélt arról is, hogy új típusú bértáblát szeretnének a szakdolgozóknál is, a béremelés márciustól lesz hatályos, olyan rendszert dolgoznak ki, ami a kompetenciákat veszi alapul. A következő fél év fontos jogalkotási ciklusában a háziorvosok és a szakdolgozók kompetenciáját is szeretnék kiszélesíteni. Példaként említette, hogy azokat a gyógyszereket, amiket eddig a járóbeteg szakellátásban írhattak csak fel, a jövőben az alapellátásban is felírhatják majd az orvosok.

Még mindig nem érték el covid előtti számokat

kórházak finanszírozással kapcsolatban semmi nincs kőbe vésve, fél évente átnézik a számokat. A kórházakban bevezetett teljesítményfinanszírozás első három hónapjának mérlege alapján az államtitkár szerint elmondható, hogy elérték 2019-es számok 95 százalékát országos átlagban.

A terveik között szerepel a szűrővizsgálatok körének kiszélesítése, valamint az is, hogy a foglalkozás egészségügyi orvosok a 25 év feletti munkavállalók egészségét 5 évente felmérjék. Nem jó, hogy a foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosokat pecsételő orvossá deklarálták - tette hozzá Takács Péter.

A kórházi gyógyszerellátás kiszervezésével kapcsolatban elmondta: az átalakítás miatt a klinikai gyógyszerészek száma emelkedni fog, a klinikai gyógyszerészeknek komolyabb szerepet szánnak. Egyébként ezzel kapcsolatban Mikola Bálint, a múlt héten a Napi.hu-nak azt mondta: a kórházi gyógyszerellátás kiszervezésével a Magyar Gyógyszerészi Kamara és Magángyógyszerészek Országos Szövetsége sem ért egyet. Veszélyes terület, hogy egy kórház szakmai irányítása alól kikerüljön a kórházi gyógyszerellátás, ennek hatalmas kockázata van. Mikola Bálint kiemelte: az új kórházi gyógyszertári koncesszió egy 300 milliárd forintos üzlet, mintegy 80 patikát érinthet majd.