Ingatlanbefektetés

A Duna House az ingatlanbefektetést emeli ki, persze ez egy, a bankbetétekhez, kötvényekhez és egyéb, most megemelt kamatadózású termékhez képest egészen más jellegű és főleg nagyságrendű befektetés. 

Miközben rövidebb, akár néhány éves távon az ingatlanárak eshetnek is, hosszabb távú versenyelőnyüket hangsúlyozza Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Véleménye szerint ebben a szegmensben minimális jogszabályi változások történtek, amelyek jelentősen nem befolyásolták az elérhető hozamszintet, szemben a rendszeresen változó pénzügyi befektetések piacával.

"A mostani változás elsősorban az állampapírok felé tereli a magánbefektetőket, de közvetetten az ingatlanpiaci befektetéseknek is kedvezhet azoknál a befektetőknél, akik 30-100 millió forintos befektetésnek keresnek opciós lehetőségeket.”

Tartós befektetési szerződések

Kovács Zsolt, a VIG (volt Aegon) Alapkezelő értékesítésért felelős vezérigazgató-helyettese szerint vannak azonban olyan megoldások, melyekkel az új adót kikerülhetjük, sőt az adót nullára is redukálhatjuk

Az új szabályozás csak a hagyományos értékpapír számlákra vonatkozik, a tartós befektetési szerződésre (tbsz) azonban nem. Ezért a hosszú távú megtakarítást honoráló konstrukció az adóemelés nyertese lehet A tbsz-számlákon elhelyezett befektetések nyereségét 3 éven belüli pénzfelvétel esetén is csak a 15 százalék szja terheli, ha azonban legalább 3 évet vár vele valaki, ez is 10 százalékra csökken, 5 év után pedig teljesen adómentessé válik.

"Ha valaki még július 1-je előtt olyan alapokat vásárol, amelyekhez lehetőleg minél hosszabb ideig nem kell hozzányúlni, szintén elkerülheti a plusz adó fizetést."

Vállalati befektetések

A  céges befektetésekre szintén nem vonatkozik a mostani adóemelés. Ennek következményeként minden bizonnyal népszerű lesz a likvid pénzeszközt a társaságban tartva megforgatni addig, amíg majd változik az adókörnyezet  Arra ugyanis legfeljebb 9 százalék társasági adót kell fizetni, szemben a július 1-től érvényes 28 százalékkal.

"Vállalati befektetésekre ma már az alapkezelőknek vannak a bankbetétekkel versenyképes - például a magas hozam környezetből profitáló pénzpiaci - megoldásai."