A koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul majd a járvány. Novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám - mondta el Szlávik János a várakozásairól.

Úgy látja, hogy most az oltás azért is fontos, mert, aki azt megkapta, sokkal kisebb valószínűséggel adja tovább a fertőzést. Ráadásul az oltással - 80-90 százalékban - meg lehet akadályozni a betegség súlyos lefolyását - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e Magyarországon újabb óvintézkedések bevezetésére, azt válaszolta, "egészen biztos, hogy valamit tenni kell". Úgy folytatta, a járványügyi adatokból kiindulva, ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették, de nem részletezte, hogy milyen járványügyi korlátozásokat tartana szükségesnek. A kontinensen viszont több ország döntött már a vendéglátóhelyek lezárásáról a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők előtt, valamint sok helyen újra kötelező lett a maszkok viselése. 

A járvány a hétvégén erőteljes felfutásba kezdett: Magyarországon 850 513 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, hétfőig összesen 30 567 magyar ember életét követelte a Covid-19. Péntektől vasárnapig 6688 új megbetegedést regisztráltak, 75 beteg pedig elhunyt. A szennyvízkoncentrációs adatok pedig az ország legtöbb területén a koronavírus gyors terjedésére utalnak.