Drágul a takarító, a karbantartó és a közös képviselő foglalkoztatása is, mert a társasházakat nem nyilvánították magánszeméllyé, vagyis nem maradhatnak katások a velük kapcsolatban álló szolgáltatók sem - írja a Világgazdaság. Ez csak az egyik tétel, ahol módosítani kell az idei évre tervezett kiadások összegét, a másik a ház központi fűtése, a lépcsőházak világítása, helyenként a fűtése és a liftek üzemeltetési költsége lehet.

Óriási a nyomás a közös képviselőkön, akik most a lakókkal együtt várják, hogy megkapják az első téli számlákat. Ezekből derülhet csak ki ugyanis, hogy hol kell módosítani az idei közösköltség-befizetéseket - mondta a hírportálnak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke.

Emelni kell a közös költséget

Ahol nincs megfelelő fedezet a pluszkiadások finanszírozására, ott nincs más választás, muszáj lesz rendkívüli közgyűlést összehívni a bevételek növelése érdekében.

Magyarországon másfél millióra becsülik a társasházi háztartások számát a szakmai szervezetek. Ezekben átlagosan három lakóval számolva mintegy 4,5 millió ember, a magyar lakosság csaknem fele él. A minden évben, május végéig kell megtartani az évi rendes közgyűléseket, a kata, majd a rezsicsökkentés szabályainak módosítása ezek után történt.

A társasházi közösségek is elkezdték keresni a felújítási, energiamegtakarítási lehetőségeket, de az árak rohanvást emelkednek. A tervezett munkálatokra a kivitelezők legfeljebb 30 napra adnak árajánlatot, ennyi idő alatt egy jól előkészített közgyűlést sem lehet összehívni.