A 2010 májusában hivatalba lépett nemzeti ügyek kormánya azzal szembesült, hogy az előző - Bajnai Gordon által vezetett - szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepelnek - ismételte meg a sokat emlegetett vádat a kabinet az országgyűlésnek most benyújtott 2010-es zárszámadásról szóló törvénytervezetben. (A tervezetről készült ÁSZ-jelentést ma tízkor publikálja az Állami Számvevőszék, az eseményről lapunk is beszámol majd.)

A kabinet szerint a költségvetési törvényben leírt főbb számok ugyanis egyáltalán nem feleltek meg a valóságnak: a 3,8 százalékos (GDP-arányos - a szerk.) hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna. A nemzeti ügyek kormányának rendkívüli gazdasági intézkedéseket kellett meghoznia annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje az adósságválságot és a saját lábára álljon.

Az első és a második gazdasági akciótervvel, a bankadó, a válságadó kivetésével, valamint költségvetési zárolásokkal, államigazgatási fizetési plafon bevezetésével sikerült stabilizálni a költségvetést és megteremteni a gazdasági növekedés feltételeit - dicséri magát az Orbán-kormány.

A zárszámadási törvénytervezet alapján a 2010-es költségvetés fő számai: a bevétel 13 168,4 milliárd forint, a kiadás 14 057,9 milliárd forint kiadás, így a hiány 889,5 milliárd forint lett.

Az általános indoklás szerint a 2010 májusában hivatalba lépő új kormány a költségvetésben meglévő feszültségforrásokon túlmenően is számos előre nem látható nehézséggel szembesült: úgy találták, hogy a bevételeket és a kiadásokat irreálisan tervezték meg, az államháztartás folyamatainak átláthatóságát nem biztosították.

A nemzetgazdasági tárca - kissé meglepő módon - most úgy érvel hogy "2010 tavaszán a nemzetközi és a hazai intézmények (egyebek mellett a Magyar Nemzeti Bank) is jelezték azt, hogy a kormány által vállalt hiánycél nem tartható intézkedések nélkül". A 2010-re jelentőssé vált az úgynevezett vonal alatti tételek GDP-arányos nagysága (egyebek mellett a BKV Zrt., illetve a MÁV Zrt. adóssága) amely komoly tehertételként jelentkezett/jelentkezik az Orbán-kormány számára - olvasható a törvénytervezetben.