balatoni vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg – közölte a hivatal.

Javában tart a Nébih által koordinált nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, amelynek célterületei között a Balaton környéki vendéglátóhelyek is megtalálhatók.

A vizsgálatok fókuszába – az éttermek ellenőrzésére jellemzően – a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomon követhetősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése került.

Az alkalmazottakkal akadt gond

Az ellenőrzések összességében pozitív képet mutattak, kisebb hiányosságok azonban akadtak.

Példaként említették, hogy több helyen a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelőn oldották meg, előfordult továbbá, hogy a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota volt kifogásolható.

Visszatérő hibaként jelezték, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, anélkül viszont nem végezhető vendéglátó tevékenység.

Nem tudni, hogy lejárt szavatosságú ételeket adtak-e el

A szabálysértések között említették, hogy nem nyomon követhető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tároltak az egységekben.

A legkirívóbb esetben 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak az ellenőrök.

A jogsértő termékek összmennyisége megközelítette a 2000 kilogrammot. A hatóság ezeket kivonta a forgalomból, valamint megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalt és a felhasználást.

Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van. A balatoni vendéglátóhelyek a mostani összehangolt, kiemelt szezonális ellenőrzéseket követően is számíthatnak további ellenőrzésekre.

Olcsó strandmenü helyett jön a luxuslángos és a luxusfagyi

Tavaly, sőt a koronavírusjárvány idején is csak lestük az árakat a Balatonnál, hogy mennyibe kerülhet egy igazi strandmenű, mert a nyaraláshoz az „jár”. A helyzet idén csak rosszabb lehet. Bővebben >>>