Megint a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt a legnagyvonalúbb a dolgozóival az állami szervezetek közül. Az év végén ugyanis 619 kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállalójának adott összesen 339 millió forint bónuszt - derül ki a Napi.hu-nak küldött jegybanki válaszból.

Vagyis egy jutalmazott dolgozó átlagosan nettó 549 ezer forint jutalomban részesült. A jutalmazottak 83 százaléka nem vezető beosztású. "A jutalmakról a munkáltatói jogkör gyakorlója a szakterületek vezetőinek javaslata alapján döntött. Az MNB elnöke és alelnökei, valamint a Monetáris Tanács tagjai a szokásos havi béren felül sem prémiumot, sem jutalmat nem kaptak" - közölte a jegybank.

Tavaly átlagosan közel nettó 324 ezer forintos jutalmat kaptak az intézmény dolgozói: 468 munkavállaló között osztottak szét nettó 151,6 millió forintot. Míg 2016 végén 400 dolgozó kapott busás jutalmat, a 260 millió forintos prémium-keret fejenként átlagosan 650 ezer forintot jelentett a szerencsés MNB alkalmazottaknak.

Szegény minisztériumok

Elégedetlen lehetett a kormány a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők munkájával, ugyanis a minisztériumokban egyáltalán nem osztottak év végi jutalmakat. "A Pénzügyminisztérium sem vezetői, sem munkatársai számára jutalmat vagy prémiumot nem fizetett" - közölte a Napi.hu kérdésére a pénzügyi tárca. Szóról szóra ezt válaszolta a Miniszterelnökség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium is.

Prémium és jutalom nem volt ebben a három minisztériumban, elbocsátás azonban igen, hiszen október végén Innovációs és Technológiai Minisztériumtól 517, a Miniszterelnökségtől 162, a Pénzügyminisztérium pedig 318 embert küldtek el. Egyelőre nincs adat arról, hogy a létszámcsökkentéshez kapcsolódó egyszeri kiadásoknak mennyi volt a forrásigénye.

Az Állami Számvevőszék idén is számos állami gazdasági társaságot és önkormányzatot ellenőrzött sikeresen, a hivatalnokok azonban ott sem kaptak jutalmat. "Az Állami Számvevőszék munkatársai és vezetői nem részesültek év végi prémiumban, jutalomban illetve egyéb juttatásban" - válaszolta a Napi.hu kérdésére a hivatal. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. sem részesíti év végi jutalomban sem a munkavállalóit, sem pedig vezetőit, vezető-helyetteseit.

Évről évre rekord bevételt produkál az új vezérigazgató által irányított Szerencsejáték Zrt., azonban " a társaság vezetői, munkatársai év végi jutalomban, prémiumban nem részesülnek" - válaszolta lapunknak az állami cég. Ellenben a 2018-ban mintegy 34 milliárd forintos keretből gazdálkodó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) idén év végén hat munkatársa részesült kiemelkedő szakmai munkáért járó díjban, valamint egy munkatárs elnyerte az év dolgozója címet, tehát összesen hét fő részesült jutalomban.

"A jutalom mértéke: előbbi esetében ez egyszeri egyhavi minimálbérrel megegyező juttatást jelentett, utóbbi esetben pedig személyenként egyszeri, a minimálbér kétszeresének megegyező összeg kifizetése társult, ez egyszeri pénzbeli kifizetést jelent" - tájékoztatott a hatóság, ahol a teljesítményértékelési rendszerben meghatározott szempontok szerint és az ott kapott értékelés mértéke szerint minden munkavállaló év végén maximum háromhavi bérének megfelelő teljesítménybérben részesülhetett. Megkérdeztük a MÁV-ot és a Magyar Postát is, de eddig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Választás előtt volt pénz

Az áprilisi választás előtt viszont volt pénzosztás, a 24.hu írt arról, hogy a volt Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) dolgozói két részletben, összesen 7,8 milliárd forint pluszpénzt kaptak a fejlesztéspolitikai célokról szóló kormányhatározat alapján, azaz az uniós támogatások lehívásának felpörgetésére előírt célfeladatok teljesítéséért. A csúcsvezetők sokkal többet kaphattak: a maximálisan adható, 24 havi jutalommal számolva, azaz 100 százalékos teljesítés esetén egy helyettes államtitkárnak csaknem 18 millió forint járt. De egy havi 300 ezer forintért dolgozó ügyintézőnek is 7,2 millió forint pluszpénz jött ki.

A cégvezetők esetében 2016 volt az aranyév, amikor a havi kétmillió forintos bérplafont ötmillió forintra emelték. A Magyar Nemzet számításai szerint a MÁV Zrt.-nél legalább 23,6 millió forintot oszthattak szét a felső vezetés premizálására 2016-ban. Nagyon megérte a Magyar Fejlesztési Bank társaságainál vezetői állást betölteni, ugyanis a követeléskezelő MKK Zrt. vezérigazgatója például 46,8 millió forintos éves bruttó jövedelméhez 20 százalékos prémiumot, 9,3 millió forintot csaphatott hozzá, míg a földgáztárolással foglalkozó MMBF vezérigazgatója, Kiss Csaba Attila 8,4 millió forintot.