Noha a betegséget a köznyelvben leginkább gerincsérvként emlegetjük, orvosi szempontól a porckorong sérvesedését értjük alatta, ami nagyon gyakori elváltozás. Akkor alakul ki, ha a porckorong szöveti szerkezetében elindul egy biológiai kopásos folyamat, majd az idő előrehaladtával a porckorong külső rostos gyűrűje átszakad és kitüremkedik belőle annak a belső kocsonyásabb tartalma. A gerincgyógyászat fő feladata, hogy a legjobb terápiát találjuk meg a betegeknek, és csak akkor javasoljunk műtétet, ha az indokolt – ismerteti a betegséget a Semmelweis Hírekben Lazáry Áron.
Elete során egy-két alkalommal valószínűleg mindenkinél kialakul a porckorongsérv, amely csak ritkán okoz klinikai tüneteket, és csak az esetek elenyésző részében követel operációt. A porckorongsérvműtét akkor szükséges, ha a klinikai tünetek olyan mértékű életminőség-csökkenést és fájdalmat okoznak, amivel a beteg nem tud együttélni. Ilyenkor műtéttel megelőzhető a maradandó bénulás vagy járászavar - teszi hozzá a Semmelweis Egyetem gerincsebésze.
Amikor a sérv súlyos neurológiai tüneteket – például a végtagok gyengülését, ügyetlenségét vagy széklet-vizelettartási zavart, gáttájéki nagyfokú zsibbadást vagy teljes mozgászavart – okoz, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni
– tanácsolja a szakember.
A betegség leginkább a 35-45 közötti korosztályt érinti, ám napjainkban egyre szembetűnőbb, hogy több fiatal, 20 év alatti páciens is szenved porckorongsérvben.
A porckorongkopások hátterében ötven százalékban genetikai hajlam áll, az érintettek felénél azonban valóban életmódi tényezők – köztük az ülő- vagy a rázkódással járó munka, kevés mozgás – tehetők érte felelőssé.
Nyaki porckorongsérv esetén a kézbe, karba, ágyéki porckorongsérv kialakulásakor alsó végtagba sugárzik a fájdalom, amely legtöbbször villanásszerű, az izmot görcsbe húzó, néha mozgásra kifejezetten enyhülő és tüsszentésre, köhögésre élesedő lehet. Azoknál a betegeknél, akiknél a porckorongsérv nem nyom közvetlenül ideget, a porckorong repedésének vagy szakadásának pillanatában alakul ki egy lokális gyulladás a porckorong körül, ami tipikusan heves derékfájdalmat okoz.
A gyógymódról szólva a gerincsebész kiemeli, hogy a terápia hatékonyságának monitorozása, a beteg állapotkövetése nagyon fontos.
A gerincsebészeti ellátásban a sérves esetek kevesebb mint tizedét operálják meg, a terápia során ugyanakkor előfordul, hogy a páciens fájdalomcsökkenést érez a szteroid és egyéb erős gyógyszerek hatására, ami a következményes gyulladást csökkenti, viszont az idegkárosodás – beleértve a motoros és szenzoros zavarokat – egyre súlyosabb.
A beteg rendszeres állapotkövetésével viszont az orvos felismeri ezt a folyamatot, és pontosan látja, melyik az a fázis, amikor a műtét indokolttá válik.
Azoknál a betegeknél, akik nagyon heves, lesugárzó fájdalmat tapasztalnak az akut ideggyulladás időszakában, az intenzív gyógytorna kifejezetten ellenjavalt, mert ennek hatására az ideg újra és újra begyullad.
Tehát ilyenkor az ideggyulladást gyógyszeresen kezelni kell, és csak a fájdalomszint csökkenése esetén szabad elkezdeni a gyógytornakezelést. A derékfájdalom esetében ugyanakkor akár az első naptól végezhető a gyógytorna, amely fájdalomcsillapító hatással is bír.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Cicások figyelem: brutális szigor jön, teljesen megváltozik az állattartás
Sokak rémálma válhat valóra: minden jel arra mutat, hogy a legrosszabbra kell készülnünk
Titokzatos karácsonyi csomagok érkeznek a nyugdíjasokhoz: már el is kezdődött a kézbesítés
Az évtized üzlete volt, ha ilyen autót vett - sok magyar örülhet, hogy bevállalta az egykor lenézett márkát
Senki sem számított erre: rendkívül agresszív ragadozók jelentek meg a Balatonban
Leteszteltünk 18 szaloncukrot – mutatjuk, melyek idén a legfinomabbak
Megtörtént, amire mindenki várt: nagy bejelentést tett a Revolut
A szomszédban már készülnek a teljes összeomlásra
Kiderült, miért ilyen drágák az élelmiszerek: a számok egy sokkoló valóságra mutatnak rá