Az ellenzéki pártok azt állítják, hogy nem volt tudomásuk az Amerikából érkező 1,8 milliárd forintos kampánytámogatásról egészen addig, amíg Márki-Zay Péter nem beszélt róla a nyilvánosságban. Ez derül ki a pártok tájékoztatásából, amelyet a 24.hu kérdéseire küldtek.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választásokon azt mondta, hogy ha az amerikai mellett a magyar média tudta ezt a tényt már a kampányidőszakban is, akkor kis esélyét látja, hogy az MMM kampányköltéseit a saját érdekükben naponta ellenőrző pártok előtt titok lett volna.

Az összesen 1,8 milliárdos támogatás nem kaptak előre vonatkozó ígéretet. Az összesítést csak akkor tették meg, amikor elkészült a kampányelszámolásuk. A támogatás összege számukra is kellemes meglepetés volt.

Az utólagos kifizetés egyébként azért történhetett meg, mert a kampányban részt vevő alvállalkozók, cégek az elvégzett munkára vonatkozó számlát sok esetben csak a választás napja után állították ki, akár hetekkel később. A kifizetés teljesítése pedig még ehhez képest is több hét.

Márki-Zay hozzátette, hogy pontosan mire költötték az összességében 2,5 milliárdos hazai és külföldi magyaroktól érkező támogatást, azt 42 ezer soros tételes beszámolójukból úgy az ellenzéki pártok, mint "az ellenfeleit kémfegyverrel lehallgató, megfigyelő, és beépített árulókkal operáló pártállam" jól tudhatja.