A portál a 12 éve képviselőként dolgozókat vette számba és összesítette a tulajdonukban lévő az értékpapírokat, befektetéseket, a készpénzt, valamint a feltüntetett követelés-állományt, amelyet szembe állítottak a tartozásokkal.

A érintett képviselők vagyona 2010-ben még 404 millió forint volt, tavaly év végén viszont már 4 milliárd. Egy képviselő átlagosan 32 milliós vagyont tudhat magáénak - olvasható a portálon.

Egy magyar háztartás 2011-ben még átlagosan több vagyonnal rendelkezett, mint egy parlamenti képviselő. Előbbi esetben az átlag 3,1 millió forint volt, míg a háztartások 4,7 millióval rendelkeztek. 2021-re gyökeresen megváltozott a helyzet: a képviselők már említett 32 milliós vagyona mellett a háztartások 13,1 milliója eltörpül.

A képviselők a pénzügyi eszközeik meghatározó részét tartják valamilyen értékpapírban. Ez lehet kötvény, állampapír, vagy akár részvény is. A teljes, 3,03 milliárdos értékpapír-állománynak több mint a fele a három dobogós képviselő birtokában van: Gyurcsány Ferencében, Bánki Erikében és Tóth Csabáéban.

Minden eszköz közül a takarékbetétek állománya volt az, amely az elmúlt egy évben alatt csökkenést mutatott. A legtöbb pénzt, 616 milliót, Rogán Antal tart takarékbetétben, a második Hoppál Péter 44 millióval.

A készpénzállomány 307 milliós, a legtöbb (50 millió) Font Sándor tulajdonában van.

Követelések

A képviselők nemcsak a meglévő eszközeiket gyarapítják, de azt az állományt is, amire a jövőben valamilyen jogcímen igényt tartanak majd. 2021-ben ugyanis 23 százalékkal, 1,9 milliárd forintra nőttek a képviselők követelései. Ebben a kategóriában szerepeltetik hagyományosan a hitelintézeti követeléseket (pl. folyószámlák) és az egyéb szerződéseken alapuló kintlevőségeket, például magánszemélyeknek, családtagoknak adott kölcsönöket.

Adósság

A parlamenti képviselők közel 6,1 milliárd pénzügyi eszközállományával szemben a tartozások 2,03 milliárd forintot tettek ki 2021 végén. Ez utóbbi 17 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt.

Nagyon nagyot nőtt Bánki Erik adóssága: a korábbi 271 millió forint után tavaly év égén 584 millióval volt adós. Gyurcsány Ferenc is jóval többel tartozik ma már, 349 millió forintot görget maga előtt az egy évvel korábbi 272 millió után.

A legnagyobb vagyonokkal rendelkező képviselők toplistája így néz ki:

  1. Gyurcsány Ferenc (970 millió forint)
  2. Seszták Miklós (612 millió forint)
  3. Rogán Antal (598 millió forint)

Orbán Viktornak tavaly sikerült törleszteni a 822 ezer forintos tartozását, amely egy évtizede még 10 millió forint volt. Mára így a miniszterelnök nettó pénzügyi vagyona nullszaldós: nincsenek megtakarításai, sem készpénze, de még csak követelései sincsenek, adósságától pedig megszabadult.