Ha nem kapunk csapadékot a közeljövőben, akkor augusztus közepére várható a nagy tömegű virágzás, ha mégis esne az eső, akkor a parlagfű növekedésére kell számítani - mondta Tóth Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője a Délmagyar.hu beszámolója szerint.

Rendkívül nagy az aszály, ezért a parlagfű virágzása is későbbi időpontra tolódik ki. A tarlókon, ahol nagy tömegben szokott lenni ilyen növény, ott most még nagyon pici, kialakuló állományban van a gyom, és ha nem tesznek eleget a földhasználók a növényvédelmi kötelezettségnek, akkor nagyfokú fertőzöttségre lehet számítani e területeken.

A fertőzött terület nagyságának és a fertőzöttség intenzitásának megfelelően szabják ki a bírságot. A büntetés összege továbbra is 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Egyre gyakrabban jelentik be a parlagfüvet

A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. A tendenciákat tekintve évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, ennek ellenére a jegyzők által belterületen indított eljárások száma nem emelkedik - közölte korábban a Nébih.

A hivatal adatai szerint 2021-ben a belterületi ingatlanok esetében az átlagos büntetés több mint 58 ezer forint volt, a külterületi bírságok átlaga pedig kicsit több mint 51 ezer forint volt.