Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége – idézi Palkovics László technológiai és ipari miniszter szavait az MTI. Palkovics szerint tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg pedig csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. A miniszter erről az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon beszélt.

„Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni. A hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt” – mondta. „Ha a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz” – tette hozzá a miniszter, aki azt is elárulta, küszöbön áll az ország energiastratégiájának felülvizsgálata.

Palkovics szerint a legfontosabb kérdés a földgáz arányának csökkentése az energiamixben. A jelenlegi energiamixben a földgáz aránya a távfűtéssel, elektromos energiaelőállítással együtt 44-45 százalékos. A cél, hogy 2050-re lehetőség szerint csak annyi földgázt kelljen felhasználni Magyarországon, amennyi az időjárásfüggő, megújuló energiaforrások kompenzálásához szükséges.

 

A tervek között szerepel a jelenleg évi 1,5 milliárd köbméteres hazai földgázkitermelés 2 milliárd köbméterre növelése, és vizsgálják a makói palagáz kitermelésének a lehetőségét.

További feladat a növekvő elektromos energiaigény kiszolgálása, amihez az elektromos rendszeren jelentős fejlesztést kell megvalósítani. Jelenleg 16 milliárd euró értékben 31 projekt van tervben, ezek közül 11 milliárd euró a villamosenergia-rendszer fejlesztését jelenti. A projektek között szerepel a paksi atomerőmű húszéves üzemidő-hosszabbítása és a Mátrai Erőmű fejlesztése is: utóbbiban a cél az erőmű teljes zöld átalakítása. Itt kaphat helyet egy TCG, termokémiai elgázosító erőműközpont. Jelenleg olyan átalakításokat terveznek, amelyekkel 2025-ig 25 százalékkal megnövelik az erőmű teljesítményét.

A magyarországi naperőműkapacitás gyorsabban nőtt a tervezettnél, és 2025-ig 8, 2028-ig pedig 12 gigawatt kapacitás lesz Magyarországon. A miniszter szerint az a kérdés, hogy hogyan lehet a hálózatot olyan ütemben fejleszteni, hogy ez az energia valóban a rendszerbe kerüljön.

„A szélenergiáról a kormányon belül is vannak viták: a szélenergia előnye, hogy egy 4 megawattos szélerőmű lényegesen kisebb területet vesz igénybe, mint egy ugyanilyen teljesítményű, hat hektárt elfoglaló naperőmű” – mondta a miniszter.