Habár Andrzej Duda államfő – a lengyel politikai szokásjogra hivatkozva – a választáson legtöbb szavazatott kapott PiS-t és jelenleg is még regnáló miniszterelnökét bízta meg kormányalakítással, a lépés nyilvánvalóan csak időhúzó színjáték. Mateusz Morawieczkinek finoman szólva sincs esélye a kormánytöbbség kialakítására. Az átmeneti időszak viszont – amíg végül az ellenzéki pártok átvehetik a kormányrudat – remek lehetőséget teremt ilyen-olyan szerződésekre, kinevezésekre és persze bizonyos pénzeszközök „felszabadítására”, amely a jelenleg még regnáló politikai kurzus embereinél landolhat. Ahogy az onet.pl lengyel lap fogalmaz, Morawiecki kormányalakítási megbízása lehet a PiS kormánypárt utolsó kétségbeesett közpénzszerző-kísérlete.

Az még korántsem biztos, hogy az új kormány üres kasszát vesz majd át, ám a jogállami aggályok miatt blokkolt uniós pénzekre biztosan nagy szüksége lesz Lengyelországnak, ahogy egyébként a hasonló retorziókkal sújtott Magyarországnak is. 

Karácsonyi ajándék?


Amikor Orbán Viktor miniszterelnök néhány hete a kamera előtt kezet fogott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, nagy volt a felháborodás Brüsszelben – emlékeztet írásában a német Handelsblatt. Az ukrajnai háborúban agresszornak tekintett Oroszországgal való „testvérieskedést” egyenesen provokációnak tekintették, Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke konkrétan még „hazaárulásról” is beszélt.

A Bizottság most a küszöböén áll annak, hogy teljesítse Orbán Viktor legsürgetőbb kívánságát, és felszabadítsa a befagyasztott uniós euró-milliárdok egy részét. Más kérdés, hogy a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások ráadásul az EU hitelességéről is szólnak: bevetheti-e Brüsszel pénzügyi befolyását a jogállamiság érvényesítésére, vagy hagyja, hogy „Orbán megzsarolja”. Év végéig a 27 tagállam 50 milliárd euró értékű újabb segélyről akar dönteni, amelynek nagy részét Ukrajnának adnának.

A döntésnek egyhangúnak kell lennie, tehát most mindenki Orbántól függ.

A lap felidézi, hogy nagyjából az egy évvel ezelőtti forgatókönyv ismétli önmagát. A magyar miniszterelnök akkor is blokkolta az Ukrajnának szánt milliárdos segélyeket. Csak az utolsó pillanatban engedett, cserébe az EU jóváhagyta a magyar covid-helyreállítási tervet, igaz anélkül, hogy forrást bocsátott volna a magyar kormány számára.

A cikk szerint Orbán Viktor ezúttal nem adja ilyen olcsón magát.

Van ugyanis egy komoly ütőkártya a kezében: ez pedig a valószínűsíthető kormányváltás Lengyelországban.

A választási kampányban az ellenzék megígérte, hogy kormányzása alatt újra befolynak a  befagyasztott lengyel uniós források, amelyeket csakúgy, mint a magyar esetben, jogállamisági hiányosságok miatt zároltak. A tét nem kevesebb, mint 78 milliárd euró a kohéziós alapból alapból és 35,4 milliárd a helyreállítási alapból.

Ursula von der Leyen (CDU) uniós bizottsági elnök most nagy dilemma előtt áll: szívesen segítene párttársának, Donald Tusknak, de kerülnie kellene a kettős mérce gyanúját. Mielőtt Lengyelország számára megnyitná a pénzcsapokat, gesztust illene tennie Magyarország felé, pláne, hogy utóbbi talán előbbre is jár a papíron tett vállalások terén, mint Lengyelország.  

Annyira bíznak az uniós pénzekben, hogy Orbán Viktor már a szétosztását tervezi

Miközben a magyar delegáció Brüsszelben tárgyal a hazánknak járó, de visszatartott uniós források felszabadításáról, Orbán Viktor egy rendelettervezetben már az eurómilliárdok elköltését tervezi. >>>
Habár a bizottság hivatalosan azt kommunikálja, hogy pénzt a két ország csak akkor lát, ha végrehajtotta a szükséges igazságügyi reformokat, végül azonban mégis a politikai megfontolások döntenek. Ugyanis a tagállamok számára az Ukrajnának nyújtott segélyek jelentik a prioritást, az pedig elég sürgető. Éppen ezért tűnik egyre inkább úgy, hogy Orbán Viktor értékes ajándékot várhat karácsonyra, uniós pénzek formájában.