A lengyel államfő Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyert tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással Lengyelországban

Andrzej Duda felidézte: az általa a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel folytatott egyeztetéseken a PiS, valamint a második helyen végzett, most ellenzéki Polgári Koalíció (KO) is meggyőződésüket fejezték ki, hogy parlamenti többséggel rendelkeznek.

Azt, hogy a kormányalakítással Mateusz Morawieckit bízza meg, Andrzej Duda azzal indokolta, hogy folytatja a jó parlamenti hagyományt, mely értelmében a győztes tömörülés kap elsőként esélyt.

Kilátásba helyezte: az alkotmánnyal összhangban, kormányalakítási kudarc esetén a második körben a parlamenti alsóház abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával.

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 35,61 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak pedig 30,51 százalékos a mostani parlamenti választásokon szerzett támogatottsága az országos választási bizottság által október 16-án este közreadott eredmények szerint.

Andrzej Duda elnök már a lengyel választás előtt megerősítette: az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással. 

Megállapodott a lengyel ellenzék, lehetetlen helyzetben Kaczynski pártja

Hajlandó együttműködni és közösen, koalícióban kormányozni az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés. A lapokat egyelőre Andrzej Duda köztársasági elnök osztja, ám a parlamenti többség szerint nincs értelme várni. Bővebben --->