Bár nehéz évük volt az adósságokkal küszködő helyhatóságoknak, több kerületi önkormányzatban milliókat osztottak ki jutalom gyanánt - írta a múlt héten a Blikk. A lap 32 fideszes polgármestert és alpolgármestert talált a fővárosban és a megyei jogú városokban, akik összesen ötvenmillió forint jutalmat vehettek fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is.

Kérjük szíves és gyors közreműködéseteket abban, hogy a miniszterelnök határozott kérése minden településen érvényesüljön: a kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek nem vehetnek fel jutalmat, ha valaki mégis így tett, az szerdáig fizesse azt vissza, vagy fordítsa ellenőrizhető módon jótékonysági célokra, az általa vezetett településen - írta Kubatov Gábor pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Fidesz választókerületi elnökeinek.

A kormányfői kérés a lap szerint bővebb kört érinthet, mivel a kisebb városokban kiosztott extrapénzre is kiterjed.

Kocsis Máté - aki Józsefváros polgármestere is, s e tisztségében soha nem vett fel jutalmat - azt mondta a lapnak, hogy akik nem fizetik vissza a jutalmat, számolhatnak a következményekkel. Természetesen a jutalom visszafizetése helyett a mandátum visszaadása is lehetséges alternatíva! - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Néhány polgármester már nyilatkozott a Blikknek, hogy jótékony célra fordítja jutalmát. Kupper András képviselő, XI. kerületi alpolgármester például felzárkóztatási és integrációs programokra fordítja a 2,6 millió forintos jutalmát, Vas Imre pesterzsébeti polgármester pedig a kerületi óvodákat támogatja majd.