A Kossuth rádió 180 perc című műsorában adott reggeli interjújában a miniszterelnök a civil törvénnyel kapcsolatban indult kötelezettségszegési eljárásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: Brüsszelben van egy jogvitarendezési eljárás, amire szükség van, mert ha vita van, azt valahogy el kell dönteni. Ez az EU életéhez hozzátartozik, ezek inkább szakmai kérdések.

A magyar civiltörvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásnak viszont semmi köze a szakmai vitához - szögezte el Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ez egy olyan eszköz, amellyel a brüsszeli bürokraták rá akarnak kényszeríteni valamit a tagállamokra.

Közröhej

Orbán szerint "közröhej tárgya", amit a brüsszeli dokumentum megfogalmaz, ez egy "politikai megrendelésre készült" dokumentum, "értelmes jogász még kézbe sem veszi". "Annyira nevetséges, hogy ezzel nem lehet mit kezdeni" - fogalmazott.

"Arról van szó, hogy ha valaki külföldről támogatást kap, azt be kell vallani. Mit sért ez?" "Az adománynak mi köze van a tőke szabad mozgásához? Ez nevetséges - szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel meddig bírhatja még ezt "közröhejjé válást", Orbán úgy vélekedett, hogy ezt Brüsszel nem bírja olyan jól. Az egész EU azért van bajban, azért nincs becsülete az európai vezetésnek, mert ilyen döntéseket hoznak az ottani bürokraták, "ilyen dolgokkal inzultálják, sértegetik a tagállamokat" - jegyezte meg a miniszterelnök.

"Ha ezt komolyan vesszük, mi is nevetségessé válnánk" - mondta.

Nem lesz baj

A CEU-törvénnyel kapcsolatban folyó eljárással kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta:

"A törvényeket Magyarországon mindenkinek be kell tartani", még a "milliárdosoknak", "az amerikai-magyar kettős állampolgároknak" és az "általa pénzelt civil szervezeteknek" is. A törvény az elmondása szerint jelenleg szakértői értelmezés alatt van.

"Tartsuk be a törvényeket és nem lesz baj"- mondta Orbán, aki most sem hagyta ki, hogy a bizottság emberei mind "Soros kezéből esznek" és ők mind "Soros emberei." A miniszterelnök ugyanakkor azt vetítette előre, hogy az Európai Bizottság csinál majd egy jelentést, amelyben majd azt mondják, hogy jobb lenne, ha lebontanánk a kerítéseket, beengednénk a migránsokat.

A miniszterelnök szerint Brüsszel Soros György befolyása alatt áll, le akarják bontani a kerítést, be akarják engedni Európába a bevándorlókat, majd szét akarják osztani őket, aki pedig nem engedelmeskedik, azt meg akarják büntetni.

Ők is Soros tenyeréből esznek

Az Európai Parlament Magyarországra látogató bizottságát is "Soros embereinek" nevezte, akik "az ő tenyeréből esznek". Az ellenőrzéssel kapcsolatban pedig csak annyit mondott, hogy a képviselők megállapíthatták, hogy azok léteznek, Magyarország semmilyen értelemben nem lóg ki a sorból.

"Ami ezen túl van", az ismét csak politikai természetű támadás, "nyilván arról van szó, hogy el kell foglalniuk magukat a képviselőknek, amíg mi helyettük is védjük Európát". Miközben a magyar kormány ezt a munkát végzi, "ők ott bent kényelmesen (...), a tutiban finnyáskodnak", de "lerázzuk ezt magunkról, mint kutya a vizet" - fogalmazott.

Az EU jövőjével kapcsolatos reformelképzeléseket kommentálva a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az unió jövőjéről szőnek terveket, aközben "a kezeink között porlad szét a schengeni rendszer", a külső határvédelem helyett belső határok épülnek. Ezt alátámasztandó idézte azt a javaslatot, amely alapján a tagállamoknak három évre joguk lenne visszaállítani a határellenőrzést Schengenen belül. Ugyanígy "éppen most szorítjuk megint korlátok közé" a munkaerő mozgását - idézte az MTI.

Románia, Ukrajna

A marosvásárhelyi iskolaügyet és az új ukrán oktatási törvényt firtató kérdésre válaszolva a miniszterelnök kifejtette: Romániában "előrébb vagyunk, mint voltunk", mert a kormánypárt elnökével, Liviu Dragneával sikerült személyes kapcsolatot kialakítani, ami "mintha rejtegetne valami reményt a jövőre nézve".

Ukrajnával viszont nem így áll a helyzet, egyelőre az oktatási törvény miatt kisebbségi jogsérelmet elszenvedett országok együttműködését próbálják létrehozni. Orbán szerint nem fenyegetni akarják Ukrajnát, hanem meg akarják vele értetni, hogy miközben "háborúban állnak" vagy legalábbis "határkonfliktusuk" van Oroszországgal, a gazdaságuk bajban van, az EU-n kívül pedig nem számíthatnak senkire, aközben nem lehet a kisebbségek már elért jogaiból elvenni.

Kampány? Hol van az még?

A "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: "felszínre hoztuk, hogy létezik egy Soros-terv, amit egyébként maga a szerző is bevallott", és "beállítottuk a politikai élet középpontjába".

Továbbá hozzátette: ha Magyarország meg akarja védeni az érdekeit, akkor Brüsszelben azt kell éreznie mindenkinek, hogy a magyar társadalom nagy többsége kiáll a nemzeti érdekek mellett. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor azt is mondta, hogy a konzultáció még nem a kampány - "hol van az még!", fogalmazott. Orbán szerint "az egy komolyabb dolog", a kampány egy "koncentrált, szervezett erőkifejtés", de ilyen még nincs most Magyarországon. Orbán szerint "a kormány nem tud kampányolni, nincs ideje rá, mert dolgoznia kell". Kampány akkor lesz, ha a kormány - a választások előtt 2,5-3 hónappal - elvégezte négyéves munkáját.

Arra a felvetésre, hogy az Alapjogokért Központ szerint az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha az nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel, Orbán úgy reagált: ezt a kérdést nem szeretné beemelni a politikai térbe, mert ez egy technikai, jogi, ellenőrzési, pénzügyi kérdés. A törvényeket be kellene tartani, és akkor nem lenne baj - ismételte meg korábban is tett megállapítását.

(Fenti képünk forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás)