Az önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona idén az első negyedévben 1,588 ezer milliárd forintra emelkedett a tavaly második negyedévben elért 1,5 ezer milliárd forint alatti mélypontot követően – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

Folytatódott a hozamok múlt év közepétől tartó javulása, a kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt tavaly bekövetkezett veszteségek egy jó részét már sikerült ledolgozniuk a pénztáraknak.

Reálhozamot azonban az év első három hónapjában sem teljesítettek, átlagosan 2,2 százalékos hozamot értek el a negyedévben.

 

Már a harmincasok is ezerrel teszik félre a pénzt a nyugdíjra

A 30-59 éves korosztály tagjainak túlnyomó része, közel 90 százaléka tavaly azt mondta, hogy nem elég az állami nyugdíjra támaszkodni időskorban, hanem szükség lesz saját megtakarításra is. Bővebben>>>

Aktívabbak a munkavállalók

A pénztárak tagdíjbevételei 27,3 milliárd forintot tettek ki, ami lényegében megegyezik a 2022 első negyedévi adattal. A hozzájárulások 67 százalékát továbbra is a munkavállalók teljesítik, viszont ők az első negyedévben kevesebbet fizettek be, mint egy évvel korábban.

munkáltatók körében a munkaerő megtartása érdekében terjedőben van az erőteljesebb szerepvállalás: ezzel magyarázható, hogy

a munkaadói kör befizetései több mint 12 százalékkal nőttek éves összevetésben, megközelítve a 8,9 milliárd forintos szintet.

A nyugdíjpénztárak taglétszáma az egy évvel korábbival összevetve 1,6 százalékkal, 1,055 millióra apadt, ami a szövetség szerint azzal magyarázható, hogy többen a tavalyi negatív reálhozam láttán döntöttek a kilépés mellett.

 

Felcsillant a remény a nyugdíjra várók számára

A tavalyi gigantikus veszteség csaknem harmadát ledolgozták a nyugdíjpénztárak az első negyedév végére, azóta pedig még tovább javult a helyzet. A pénztárak működése is stabilizálódhat, a taglétszám viszont csökkent. Bővebben>>>

Egy főre ekkora vagyon jut

 

  • Az egy emberre jutó átlagvagyon 1,5 millió forintot tesz ki, ezért úgy értékelték, hogy volna tere a további gyarapodásnak.
  • A idén az első negyedévben az önkéntes egészségpénztárak már csaknem egymillió tagot számláltak, ami éves szinten 4,5 százalékos növekedés.
  • Az összesített vagyon pedig csaknem 12 százalékkal, 68 milliárd forint közelébe emelkedett.
  • A tagdíjbevételek megközelítőleg 22 százalékkal nőttek éves összevetésben úgy, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók hasonló ütemben növelték befizetéseiket.
  • Az egészségpénztáraknál a tagok befizetései még jelentősebb súlyúak, mint a nyugdíjpénztáraknál, arányuk több mint 86 százalék.

 

Bár az adójogszabályok jelenleg nem támogatják a munkáltatói befizetéseket, itt is tetten érhető a munkáltatók nagyobb aktivitása.

Ez azt is jelenti, hogy amennyiben az adózás vagy járulékfizetés terén újra kedvezményessé tenné az állam ezt a juttatást, az még nagyobb teret adhatna ennek az öngondoskodási formának.

Az szja-visszatérítéssel is támogatott öngondoskodási forma sokoldalúan kihasználható, 2022 első negyedévéhez képest közel 43 százalékkal ugrott meg a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege.