A magyar főállatorvos, Bognár Lajos által kezdeményezett módosítást több közép-európai ország is támogatta. Az engedély azért jelentős, mert  lehetővé teszi az emberre ugyan veszélytelen, viszont komoly gazdasági kárral járó betegség elleni védekezést még azelőtt, hogy az ténylegesen megjelenne Magyarországon. A hamarosan hatályba lépő új rendelet - bizonyos feltételekkel - lehetővé teszi az oltott vagy fertőzött zónából származó vakcinázott állatok és termékek szállítását is: például a hús- és tejtermékek esetében valamennyi kereskedelmi akadály elhárul.

Az Európai Unióban az LSD-re vonatkozó korábbi szabályozás kizárólag a vészvakcinázást engedélyezte.

A közlemény szerint az LSD elleni küzdelem következő lépéseként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkészíti a megelőző vakcinázásra vonatkozó nemzeti tervet, amit az Európai Bizottság hagy majd jóvá. Ezáltal Magyarországnak is lehetősége lesz a megelőző oltásokra, ha a betegség 100 kilométerre megközelíti az országhatárt. A terv végrehajtásához szükséges vakcinakészlet jelenleg is az élelmiszer-biztonsági hivatal rendelkezésére áll.

A Nébih az internetes oldalán közölte: a bőrcsomósodáskór eddig főleg Afrikában és a Közel-Keleten fordult elő, de tavaly már Görögországban is megjelent. Idén pedig a betegség átterjedt Bulgáriára, Szerbiára és a Balkán-félsziget több más országára is. Bár ez a betegség Magyarországon még nem fordult elő, azonban a kór terjedését figyelembe véve, hamarosan megjelenhet.

A vérszívó ízeltlábúak (szúnyog, kullancs) által terjesztett betegség onnan kapta a nevét, hogy a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen 2-5 centiméteres csomók jelennek meg. A bőrcsomósodáskór megjelenése az érintett ország számára rendkívül súlyos gazdasági károkat okozhat egyrészt az adott régióra kiszabott, élőállat és állati termék kivitelére vonatkozó európai uniós korlátozás révén, másrészt a harmadik országokkal folytatott kereskedelem ideiglenes vagy tartós leállásának következtében.  A fertőzött állományokat teljes egészében fel kell számolni - ismertette a Nébih.