Magyarország bruttó hazai terméke az idei negyedévében 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal emelkedett. Eközben az első negyedévben éves alapon 8,2 százalékos bruttó GDP-növekedést mértek.

Ez részben a kormány választások előtti kiköltekezésének és jövedelemjavító intézkedéseinek köszönhető: januártól 200 ezer forintra emelkedett a bruttó minimálbér, szja-visszatérítést kaptak a családok, 13. havi nyugdíjat utaltak az időseknek, valamint fegyverpénzt fizettek a rendvédelmi dolgozóknak. De erős szerepet játszott a két kedvező adatban, hogy 2021 első és második negyedévében is éreztették még hatásukat a koronavírus-járvány miatti lezárások, vagyis alacsony volt a bázis, amihez képest növekedett a gazdaság.

Viszont – ahogy arra a Pénzcentrum rávilágít – ez a várakozásokat felülmúló, eddigi 7,3 százalékos növekedés kitartana, akkor a kormánynak nyugdíjprémiumot kellene fizetnie. Ezt az időseknek járó novemberi plusz juttatást úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát (de maximum 20 ezer forintot). Ha az eddigi GDP-teljesítményt kellene figyelembe venni, akkor az idei prémium maximum 76 ezer forint lehetne.

Visszaesés jön, de a nyugdíjprémium így is járhat

Az összes elemző szerint a 2022-es második felében jelentősen romlik majd a magyar gazdaság teljesítménye, többen technikai recessziót valószínűsítenek. De a nyugdíjprémium még így sem feltétlen kerül veszélybe: Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője például akár az idei GDP-növekedés meghaladhatja az 5,7 százalékot is.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője 5,5 százalék körüli növekedést valószínűsít, Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője pedig 6 százalékot sem zár ki. 

Ha a szakértőknek igazuk van, akkor ezek a növekedési mutatók következnek be, akkor 40 000, 44 000 forint, vagy 50 000 forint is lehet a nyugdíjprémium összege.

Eközben még nyugdíjkorrekció is jöhet az év végén, miután az infláció messze van az év eleji nyugdíjemelést meghatározó 4,9 százaléktól. Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az előző évi havi szintet. Az éves inflációt pedig már a kormány is 12 százalék fölé várja.