"Halottnak a csók" - kommentálta a Népszavának Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke, hogy júniusban kompenzációként 0,6 százalékos emelést kapnak a nyugdíjasok. Kifogásolja, hogy a hazai átlagnyugdíj hivatalosan 148 450 forint, így szűk 900 forintot jelent a kompenzáció havonta, amelyet a kormány évközi emelésként biztosít az időseknek, mert a járvány és a válság miatt megszaladt az infláció a tavalyi költségvetési tervezéskor becsült 3 százalékhoz képest. A 2,5 millió nyugdíjas összesen 26 milliárd forinthoz jut a júniusi visszamenőleges kifizetéskor.

Az elmúlt egy évben az étolaj ára több mint 21 százalékkal emelkedett, a friss hazai és déli gyümölcsök 12 százalék fölött drágultak, a liszt 8,2 százalékkal, a cukor 7,6 százalékkal kerül többe, mint tavaly márciusban. Még a tartós fogyasztási cikkek is drágultak - jelezte a lapnak Hegyesiné Orsós Éva a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) részéről. Szerinte az idősek vásárlási szokásait is átírta a váratlanul nagy drágulás.  A Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) ezért kifogásolja, hogy a járványhelyzetben is a két évvel ezelőtti összetételű nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számol a kormány.

Állítják, hogy a nyugdíjrendszert alapjaiban kellene megváltoztatni, mert a mostani kompenzáció és a várható novemberi emelés sem jelent majd sokat az időseknek. Az Orbán Viktor vezette kormány viszont erről még nem szándékozott velük tárgyalni.

A lapnak nyilatkoztak érintett nyugdíjasok is az emelésről, köztük egy nő arról beszélt, hogy a megélhetéséért eljár takarítani öt helyre. "De így is nagyon nehéz, új ruhát nem is emlékszem, mikor vettem, a piacnál a turkálóban szoktam keresni valamit, ha éppen kell" - panaszolta a megszólaló. Egy másik nyilatkozó pedig azt mondta, hogy minden csütörtökön átnézi a reklámújságokat, a boltok kínálatát, és odamegy, ahol a legolcsóbb árut találja. Ő most kevesebb, mint 600 forintra számíthat majd. Szavai szerint a 350 forintos kenyér, a 250 forintos tej és az egyre dráguló étolaj árak mellett mind kevésbé tud gyümölcsöt, vagy húst venni, be kell érnie a kifőzött tésztákkal, grízzel, lekvárral a tetején. Úgy számolta, hogy ahhoz minimum tízezer forinttal kellett volna emelkednie a nyugdíjának, hogy csak az elmúlt évi drágulást valahogy fedezni tudja, de ennek alig harmadát kapta csak a legutóbbi emeléskor.