nyugdíjprémium 10-20 ezer forint lehet idén, ezen belül kérdéses, hogy az idei (választási) év előttihez hasonlóan fix összeget osztanak-e a nyugdíjasok - írja az Énpénzem.hu. Szinte pont egy éve a miniszterelnök azt jelentette be, hogy mindenkinek fizetnek 80 ezer forintos prémiumot. Azok is megkapták ezt, akik havi járandósága nem éri el a 80 ezer forintot

A prémiumnál (ami egyszeri juttatás, nem épül be a későbbi nyugdíjba) fontosabb kérdés lehet, milyen mértékben hajlandó a kormány az árak meglódulásának hatását kompenzálni. Mozgástér van bőven.

A KSH az általa közzétett inflációt úgy számolja, hogy összeállít egy kosarat, az ebben szereplő termékek árváltozását pedig arányuk (súlyuk) szerint veszi figyelembe. A fogyasztóiár-statisztika jelenleg mintegy 1000 reprezentáns (árucikk és szolgáltatás) megfigyelésén alapul, amelyeket 140 árucsoportra osztva építenek be az index számításába.

Sajátságos változások

Az idei év hozott néhány érdekesnek minősíthető változást. Például azt, hogy az energia arányát a nyugdíjas és az összes háztartást felölelő kosárban is csökkentették. Hasonló a helyzet a szolgáltatások esetében. Közben ruházkodási cikkekre állítólag mindenki többet szán. Ahogy élelmiszerre is. Ezen a téren azonban elég meglepő, hogy a kiadások növekedésének mértéke a nyugdíjasoknál jóval alacsonyabb, mint az összes háztartásban.

Az idei első nyolc hónapban a KSH legutóbbi közlése szerint a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Az idei évre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13,5-14,5 százalékos drágulást jelez, a GKI ennek felső értékét tartja reálisnak. A novemberi kompenzáció így 1,7-5,6 százalékig terjedhet. A kormány az emelés mértékének meghatározásakor a korábbi években hivatkozott már a KSH-ra, de az MNB-re is.