A pénznyerő automaták üzemeltetésének játékkaszinókra korlátozását célzó parlamenti döntés kapcsán azt állítja a Magyar Szerencsejáték Szövetség, hogy emiatt mintegy 40 ezer embert kell elbocsátani. Ez a becslés minden alapot nélkülöz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Közleményük tavalyi adatokra hivatkozik, amikor a jelenleginek még kétszerese volt a nyerőgépekre kiadott engedélyek száma, másrészt azt a képtelenséget feltételezi, hogy egy nyerőautomata átlagosan csaknem tíz munkahelyet tart fenn. A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy egy nyerőgép legalább tíz család életét tette tönkre - fejtette ki közleményében az NGM.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutóbbi adatai szerint 2012. október 1-jén 4520 volt a pénznyerő automatákra kiadott engedélyek száma országosan. Ezeket mintegy 600 magyarországi vállalkozás üzemelteti, döntő többségükben nem fő profilú játéktermekben, hanem különböző vendéglátóhelyeken kiegészítő szolgáltatásként. Ezeken a szórakozóhelyeken átlagosan 4-6 automata működik.

A vendéglátóhelyek az intézkedés hatására nem szüntetik be tevékenységüket, hanem valószínűsíthetően más jellegű szórakozási lehetőséggel pótolják majd a pénznyerő automatákat - véli a minisztérium közleményében.