Kiírható a népszavazás a Fudan Egyetem megvalósításáról, így döntött mai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság -  derül ki az RTL Híradóból.

Karácsony Gergely öt kérdéssel fordult a testülethez, amely az adás alatt is ülésezik. A főpolgármester néhány perccel az ülés előtt azt mondta: ha nem hitelesítik mind az öt, általa feltett kérdést, a Kúriához fordulnak.

A Telex összefoglalója szerint az öt kérdésből két kérdést átengedett a bizottság, azokban lehet népszavazás, hármat nem. A támogatott két kérdés a Fudan Egyetemet és az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítását érinti.

Egyhangú szavazással, 12:0-ra támogatta az NVB a következő kérdést:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Nem támogatta az NVB viszont a következő kérdéseket:

Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?

Nem támogatta az NVB az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdését sem.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

– ezt amúgy a 27 tagállamból 22 tette meg, a korrupciós jelentések szerint rosszabbodó helyzetet mutató Magyarország nem, mivel a kormánypárt azt elutasítja. (A kérdést az NVB 9:4-re elutasította)

Nem támogatta az NVB az ingyenes Covid-tesztek kérdését

Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre? – áll a kérdésben.

Az NVB elnöke azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy ez nem az országgyűlés hatásköre.

 Támogatta az NVB az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítását

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen? – jelenleg ez csupán három hónap, a javaslat a 10 évvel korábban érvényes időtartam visszaállítását tartalmazza.

Ezt 10:3-ra elfogadta az NVB.