A félig már megépített ferencvárosi atlétikai stadiont szinte biztos, hogy teljesen felépíti a kormány, kivitelezői szerződés van rá, ezt nem tudja a főváros megakadályozni a vétóval, amit Karácsony Gergely főpolgármester helyezett kilátásba azért, mert a kormány megszegte a fővárossal 2019 végén kötött megállapodását a budapesti fejlesztésekről - derül ki a Telex cikkéből.

Nem tudni, hogy a vétó esetén az atlétikai vébé fővárosi támogatásáért cserébe vállalt fejlesztéseket, amit Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kiharcolt a kerületnek, megvalósítaná-e a kormány. Baranyi elmondta, hogy több tízmilliárdos fejlesztések indultak el az atlétikai stadionról szóló megállapodás alapján, az új szakrendelő 5,6 milliárdos támogatási szerződését épp most kapták meg, de sportóvoda, park is épülne. A vétóval ezeket a fejlesztéseket Ferencváros valószínűleg elvesztené.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a vétót, Baranyi azt nyilatkozta, ugyanazt mondja, mint korábban: amennyiben visszafordíthatatlan dolog történik a Fudan-ügyben, akkor kell vétózni. Viszont mivel a Fudan-törvény júniusi meghozatala óta nem változott semmi, sőt a Fudanról szóló népszavazást is meg lehet tartani, személyesen nem ismer ilyen indokot a vétóra. Véleménye szerint a Fudan ügyében népszavazásnak kell döntenie, az eredmény megismerése előtt pedig a legerősebb fegyvert, a vétót esetleg korai ellőni.

Szintén veszélybe kerülhet egy lehetséges kormányzati riposzt hatására az atlétikai stadionért cserébe kialkudott 50 milliárd forintos fővárosi egészségügyi támogatás. Pikó András józsefvárosi polgármester a közösségi oldalán kezdett aggódni, hogy a Karácsony-bejelentés nyomán veszélybe kerülhetnek a kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztésére beígért kormányzati pénzek. Mint írja, a józsefvárosiak egészségügyi állapota a legrosszabb a fővárosban.

A Galvani híd építése ugyan nem függ össze szorosan a vébével, de a sorsa az elmúlt hónapokban a vébévétó nélkül is elbizonytalanodott. A főváros csak akkor támogatná a hidat, ha a kapcsolódó úthálózatot minden kerület támogatná, de egyelőre még nem zárult le a vita a Határ úti részről, és nem úgy néz ki, hogy belátható időn belül minden érintett egyetértene.

A vb-vétó kiváltó okaként emlegetett Fudan-törvényt több mint két hónapja, június közepén fogadta el az Országgyűlés, de a Fudan kampuszának előkészítése a Diákvárossal együtt – mint arról két napja beszámoltunk – elakadt a mostani vétó nélkül is.

Ritka, de nem az egyetlen eset lenne az atlétikai világbajnokságok esetében, hogy egy rendező város lemondja a tervezett eseményt. A 2005-ös atlétikai vb rendezésére eredetileg London vállalkozott, de a kormány a Picketts Lock-i stadion építésének és a rendezvény megrendezésének költségeit túl magasnak ítélte, ezért a sporteseményt lemondták. A vb-t végül Helsinki rendezte meg London helyett.