A Fővárosi Törvényszék jogerős döntése a Telex keresete alapján megállapította: az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból, erről a kórházigazgatók dönthetnek. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula egy szerdai háttérbeszélgetésen úgy vélte, vannak aggályai azzal kapcsolatban, hogy a kórházigazgatók mennyire független döntést hoznak majd a megkeresésekre reagálva.

A mai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint mégsem a kórházigazgatók dönthetnek arról, hogy beengedik-e a tudósítókat a kórházakba, hanem az Operatív Törzs határozhatja meg az egészségügyi intézményeknek az újságírókkal való kapcsolattartásának rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét.

Az Operatív Törzs döntésének végrehajtásáért az egészségügyi intézmény vezetője a felelős.

A rendelet hatálya a közfinanszírozott állami, egyházi vagy önkormányzati fenntartásban vagy tulajdonban működő járóbeteg-, illetve fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményekre, valamint az ellátásban résztvevő felsőoktatási intézmény klinikai központjaira terjed ki.