Augusztustól a lakosság egy részét is eléri a globális energiaárak több mint egy éve tartó, jelentős emelkedése – írja közleményében az Energiatakarék SLR Kft. Havi 210 kWh fogyasztásig változatlan marad a számla, afelett azonban a jelenleg érvényes piaci árat, közel 158 forintot kell fizetniük kilowattóránként. 

Ez több mint négyszerese a rezsicsökkentett árnak. A nemzetközi energiapiac bizonytalanságai miatt pedig további emelkedésre lehet számítani.

 

Az Energiatakarék számításai szerint elég csak egy kicsivel túllépni a limitet: egy 300 kilowattórás fogyasztás esetén már megduplázódik a számla, körülbelül 11 ezer forintról 22 ezerre. 500 kilowattórás fogyasztás esetén pedig tripla árat kell majd fizetni.

Korábban azt tanácsolták, hogy havi 10-12 ezer forintos villanyszámla felett éri meg napelemekbe beruházni, az új árszabást látva azonban már 9 ezer forinttól jól jár vele a fogyasztó – mondja Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje korábban 12-14 évre nyúlt, a jelenlegi árak mellett azonban egy nagyobb, 5-6 kWh-s napelemes rendszer megtérülési ideje 5-6 év. Egy megfelelően szigetelt, jó minőségű nyílászárókkal ellátott családi házban akár a hőszivattyús villanyfűtés áramigényét is meg tudja termelni a napelem.

Jövő év végéig még van lehetőségük a napelemtulajdonosoknak szaldós elszámolással szerződni az áramszolgáltatókkal. Nekik az éves fogyasztásuk, valamint a hálózatba feltöltött termelésük különbözetét kell mindössze kifizetniük, sőt, ha többletük van, visszaigényelhetik azt. „Az pedig nagyon nem mindegy, hogy havonta 20-30 ezer forintot kell fizetni, vagy semennyit” – írja a napelemes cég.