A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Minden bizonnyal kénytelenek lesznek lemondani a még élő szerződésekben foglalt díjakról azoknak az üzlethelyiségeknek a bérbeadói, amelyeknek a bérlőit érinti a nyerőgépek letiltása. A tevékenység ilyen típusú korlátozása ugyanis vélhetően semmissé teszi a szerződést, "vis maiorként" értékelhető − állították egybehangzóan a lapunk által megkérdezett ingatlan-tanácsadók és -üzemeltetők. A megüresedő helyiségek újrahasznosítása jóval tovább tart majd, mint a válság előtti piacon − akár egy-két évig elhúzódhat −, és egy divatáru- vagy élelmiszer-kereskedőtől beszedhető bérleti díj is lényegesen alacsonyabb, mint a kaszinóüzemeltetőknek szabott tarifa − mondta lapunknak Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield kiskereskedelmi üzletágának vezetője.

Nehézséget okozhat az új bérbeadásnál, hogy a bevásárlóközpontok rendszerint másodlagos helyszínen, felsőbb emeleteken, kevésbé jól látható elhelyezéssel működtették a kaszinókat, ahová inkább szolgáltatásokat lehet majd betelepíteni, ami viszont az átlagnál is alacsonyabb bérletidíj-bevétellel járhat. A nem jól teljesítő bevásárlóközpontok most amúgy is bérbeadási gondokkal küzdenek, miként a Nagykörút is, különösen a Blaha Lujza tér és a Petőfi híd közötti szakaszon, ahol elég sok kaszinó működött. Vagyis az üresedés hosszabb távon megemelkedhet − teszi hozzá Szabó Viktória.

Kép: Napi Gazdaság, Földi D. Attila

Az Arénában bezárt kaszinó több mint ezer négyzetmétert foglalt el, egy ekkora terület kiadása még egy jól pozicionált, jól menő központban sem egyszerű a mai viszonyok között. Két, ötszáz négyzetméternél kisebb létesítmény húzta le a rolót a WestEndben, ahol információink szerint marginálisnak tartják a kérdést, s bíznak benne, hogy néhány hónapon belül sikerül új bérlőt találni. A MOM Parkban egy kaszinó működött albérlőként, ez most bezárt − csupán ennyit közölt lapunkkal a terület tulajdonosa.

Nem érte teljesen váratlanul a döntés a kaszinósokat és a bérbeadókat − mondta a Napinak Sarlay Péter, a Ségécé országos üzemeltetési igazgatója. Az üzemeltetők az egyre szigorodó rendelkezések hatására − nyerőgépek díja, nem dohányzók védelme − egyre szűkítették a tevékenységüket, van olyan plázájuk, ahol emiatt már korábban bezárt a játékterem. Budapesten a Duna Plaza és a Csepel Plaza érintett, mindkettőben nagy nemzetközi üzemeltető működött. Miskolcon több lépcsőben szüntették meg a kaszinó működését, Kaposváron is szűkült a tér, Győrben, Debrecenben és Nyíregyházán viszont most kellett lehúzni a rolót. A Ségécé által üzemeltetett plázákban 2−300 négyzetmétertől 900 négyzetméterig terjedt a kaszinók által bérelt terület, s a bérleti díj valamikor jó pénz volt − fogalmazott az igazgató −, de a feltételek változása redukálta az összegeket. A plázáikban vegyes a kép − tette hozzá Sarlay Péter −, számít rá, hogy lesz, ahol átmenetileg üresen marad a terület, mindazonáltal több bevásárlóközpontban már amúgy is elindultak új projektek a terület újrastrukturálása, a korszerűsítés jegyében.

Kép: MTI