Kovács Pál szerint jó esély van további magyar cégek bevonására az atomerőmű bővítésében részt vevő beszállítói körbe a Ganz EEG kft. mellett, a cseh példához hasonlóan - derült ki a Prágában megrendezett Közép-európai Atomenergetikai Ipari Fórumon tartott sajtóbeszélgetésen. Az államtitkár szerint ilyen társaság lehet az MVM OVIT - amely Európában ilyen tekintetben egyedülálló adottságokkal rendelkezik, hiszen nagyfeszültségű vezetéket is üzemeltetnek.

A gyártásban kaphat szerepet például a Dunaferr, emellett kutatási-tervezési megbízásokat is kaphatnak hazai cégek szavai szerint. A Paksi Atomerőmű 1980-as évekbeli építésének tapasztalatai is erre utalnak, amikor is a magyar részvétel mértéke az utolsó, négyes blokk megépítésében a munkálatok kezdetéhez viszonyítva jócskán megemelkedett.

A bővítés várható költségeivel kapcsolatban az államtitkár elmondta, durva becsléssel körülbelül kétezer milliárd forintos költséggel lehet kalkulálni blokkonként (a terv szerint két új blokkal bővül az atomerőmű). A finanszírozási koncepciót az MVM feladata lesz kidolgozni. Jelenleg több változat is kidolgozás alatt van, így az is elképzelhető, hogy a finanszírozásban a fővállalkozó is jelentékeny szerepet fog vállalni. Mindenesetre, Kovács Pál szerint jelenleg kedvező a helyzet a piacon a kínálati verseny miatt, és az államtitkár szerint ez hosszabb távon is fönnmaradhat. Arról is korai egyelőre nyilatkozni, hogy a Paksi Atomerőmű bővítése milyen konstrukcióban valósulhat meg - mondta az államtitkár.

A hazai szakemberképzési koncepción még dolgozik a szaktárca - mondta. Ezzel együtt a magyarországi nukleáris szakember képzés elismertségét jelzi, hogy Vietnam újabb csoportot küldene Magyarországra tanulni, a terv szerint a 2016-tól végzős, ma még Moszkvában tanuló hallgatók Pakson szerezhetnének szakmai tapasztalatokat - fogalmazott.