A Ganz EEG Kft. az épülő Rosztovi atomerőmű 4-es blokkja számára kilenc óriási keringető szivattyút szállít jövőre és nyolc hasonlóan nagy hűtővíz-szivattyút gyárt a Lengyelország és Litvánia közé beékelt Kalinyingrádi megyében épülő Baltikumi atomerőmű számára. Utóbbi beruházás érdekessége, hogy az új, 3+ generációs VVER-1200-as, 1200 MW-os nyomottvizes reaktorral készülő erőműhöz a gépházi berendezések orosz-francia kooperációban készülnek. Az Atomenergomas és a francia Alstom vegyesvállalata szállíthatja több mint 875 millió euró értékben a gépházi berendezéseket. A beépítendő Alston-Arabelle típusú turbinákat orosz területen gyártják majd, ami az első ilyen volumenű kooperáció.

A paksi bővítés a magyar iparvállalatok számára is hatalmas lehetőség. A 2008-ban alapított orosz-magyar vegyesvállalat, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. idén javarészt az orosz megrendeléseinek köszönhetően meghétszerezte a megrendelésállományát, amely jelenleg mintegy 40 millió euró, amiből 23 millió eurót tesznek ki az oroszországi rendelések. Tavalyhoz képest a cég idén várhatóan megháromszorozza az árbevételét is, amely eléri a 4,5 milliárd forintot.

A Ganz EEG Kft. a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára az idei évben 9 nagy szivattyút gyártott mintegy 2,5 milliárd forint értékben. Szintén számottevő tételt jelentenek a megrendelések között a Leningrád-2-es atomerőmű 1-es blokkja számára készítendő fűtőanyag-átrakóberendezés részegységek, valamint a szlovákiai Mohi és a csehországi Dukovany atomerőmű 1-2. blokki átrakóberendezéseinek rekonstrukciója.

A cég jelentős további megrendelésekre számít egyebek közt ukrajnai atomerőművek részéről, illetve indult a rosztovi és novovoronyezsi atomerőművi fűtőanyag-átrakóberendezések szállítására kiírt tenderen is.

A Ganz EEG Kft. 2009-nem a vállalat új kettős beömlésű hegesztett házú erőművi szivattyúival új piaci szegmenst nyitva elnyerte az Ipari Innovációs Nagydíjat, idén pedig Magyar Termék Nagydíjat is nyert a vállalat ezen termékével, amelyet a világ számos erőművébe szállított eddig Olaszországtól Törökországon át Kínáig. Új fejezetet nyithat a paksi atomerőmű tervezett bővítése a cég történetében, miután az elődvállalathoz, a Ganz-Mávaghoz hasonlóan számos terméket gyárthat a majdani erőművi blokkok számára is.

Az orosz atomenergetikai rekonstrukciós kormányprogram részeként a Roszatom jelenleg 9 atomerőművet épít otthon és 19-re van megrendelése külföldön. Egyebek közt Fehéroroszországban, Kínában, Törökországban és Vietnamban is épít atomerőműveket. Indult az orosz cég a csehországi temelíni atomerőmű bővítésére két éve kiírt tenderen is.

Az atomerőművek szállítói között meglehetősen nagy a verseny. A műszaki színvonal mellett kulcskérdés a finanszírozás, illetve a hazai beszállítók aránya. Csehországban a Roszatom a tenderen a Skodával közös konzorciummal indult, illetve klasztert hoztak létre, amelyben a cseh beszállító cégek aránya mintegy 70 százalék.

A szakmai rendezvényen az is kiderült, az orosz AKME-engineering cseh cégek bevonásával fejleszti alacsony teljesítményű, 100 megawatt teljesítményű, folyékony fém hűtésű reaktorát (SVBR-100). Cseh részről az aláríók között volt a Skoda JS a.a, a Vitkovice a.s., a SIGMA Group a.s., a Modrany Power a.s., az Mpower Engineering a.s., a Promont a.s., az ETD Transformátory a.s., az Arako spol. s r.o., a Chemocomex Praha a.s., a ZAT a.s., a ZVVZ-Enven Engineering a.s., és a Sandvik Chomutov Precision Tubes spol. s.r.o. Az erről szóló megállapodásokat is az atomenergetikai ipari beszállítók II. Nemzuetközi Fórumán, az Atomex - Európa 2012 rendezvényen írták alá. (Az AKME-engineering állami és magáncégeket tömörítő vegyesvállalat, amelyet a Roszatom állami konszern és az Irkutszkenergo Nyrt. egyforma arányú tulajdonrészével alapítottak a reaktorfejlesztési projekt megvalósítására.)