A Napi Gazdaság keddi számának cikke

"Kényszerpályán a világ." Nem, nem akarok beszállni az István, a király szegedi bemutatóját övező polémiába, jóllehet a helyzet sokban hasonlít. Adott a probléma, a devizahiteleseké, amiről többé-kevésbé mindenki tudja, hogy addig, amíg az utolsó hitel utolsó törlesztőrészlete le nem ketyeg, nem lehet olyan megoldást találni, amivel mindenki elégedett lenne. Mindig is lesz egy kisebb-nagyobb csoport, amelynek a lehetőségek széles tárháza sem felel meg. Ha pedig van (lesz) ilyen csoport, lesz, aki politikai erőt lát bennük és mögéjük áll.

Van valami jelképes abban, hogy a kormány közeli MNB sem akar részt venni a devizahitel-adósok megmentésében. A jegybank tegnapi javaslata azt üzeni, hogy itt a szakmai érveknek, számoknak nincs helyük. Hiába írják le pénteken, hogy a devizahitelek mögött igenis deviza van, hétfőn a Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnöke nyugodtan megkérdőjelezheti ezt és bűnszövetségről beszélhet a köztelevízióban. Ráadásul a jelenlegi erőtérben sok devizaadós számára még a CÖF sem hiteles, a szervezet mintegy másfél hónapja kezdett el foglalkozni a devizaadós-kérdéssel, elnöke szerint azért, hogy (például feljelentésükkel) munícióval szolgáljanak a kormányzatnak a bankokkal folytatott tárgyalásokhoz. Számos más szervezettel azonban nem tárgyal a kabinet − már csak azért sem, mert azokat a Jobbik karolta fel, demonstrációkkal terhes őszt jósolva. Persze vannak olyanok is, akik saját mozgalmat vagy pártcsírát igyekeznek létrehozni a devizahitelek zászlaja alatt, és a szétesett baloldal is kritizálja a kabinet lépéseit.

Magyarországon jövőre választások lesznek. Kampányidőszakban (sajnos) nincs helye a szakmaiságnak, főleg amikor tudni lehet, hogy a média 20 tüntetőt is óriási embertömegnek képes bemutatni.

Kényszerpályán a világ. A jelenlegi kormánypártnak reális esélye van arra, hogy jövőre is folytassa a kormányzást, nem állhat a nép elé egy "utánunk az özönvíz" javaslattal. Ezért szól megfontoltan a felelősségről a Fidesz alelnöke. Majd ugyanezen a napon a párt közleménye "int be" a bankoknak, illetve tesz feljelentést a témába bevont kormánytámogató szervezet − hogy "kicsavarja" a jobbikos (és MSZP-s) tüntetők kezéből a zászlót.

Lesz döntés, lesz újabb mentő csomag. Az MNB meg kimarad(?).

A cikk szerzője a Napi Gazdaság főmunkatársa