Tovább csökkent a forgalomban lévő készpénz átlagos állománya júliusban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. 19,6 milliárd forinttal kevesebb készpénz van forgalomban Magyarországon, mint az előző hónapban. A számok januártól folyamatos csökkenést mutatnak, tavaly március óta pedig most volt a legkevesebb valuta az embereknél.

De még így is több mint 8 ezer milliárd forintról van szó.

8 év alatt egyébként közel duplájára nőtt az átlagos hazai készpénzállomány, ennek persze nem az az oka, hogy egyre többen a készpénzt választanák a bankkártya helyett, inkább a pénz elinflálódása vezetett ide.

Lapunk korábbi felméréséből kiderült, hogy hányadán állunk a bankkártya, illetve a kápé használatával. Jelenleg a bankkártyahasználat a legnépszerűbb fizetési mód az országban. Ugyanakkor a készpénz népszerűsége nem marad el sokkal: továbbra is bevett fizetési módja a magyaroknak.

Nézzük, hogyan alakult egész pontosan a válaszok aránya a kérdésre: melyik fizetési eszközt használod leggyakrabban?

  • bankkártya: 50 százalék;
  • készpénz: 38 százalék;
  • okoseszköz: 10 százalék;
  • átutalás: 1 százalék;
  • nem tudom, nem válaszolok: 1 százalék.

A nők sokkal jobban szeretik a készpénzt, mint a férfiak, és minél kisebb egy település lélekszáma, annál jellemzőbb ott a készpénzhasználat. Ugyanakkor mégsem a főváros az okoseszközös fizetés fellegvára, és nem is a legidősebb korosztály ragaszkodik leginkább a készpénzhasználathoz. A kérdőív részletes eredményeit ITT olvashatja el.

Úgy kötelező a kártyás fizetés, hogy közben mégsemMár két és fél éve előírják a kereskedelemben az elektronikus fizetés lehetőségének biztosítását, mégsem mindenhol megoldott a helyzet. Az üzletek mossák kezeiket, a fogyasztók nem tudnak bankkártyával fizetni, a hatóságok pedig nem tesznek semmit.
Mutatjuk, hogy miért csak a kápé jöhet szóba sok helyen →

Így változott a statisztikai mérleg többi része

A külföldi követelések átlagos és hó végi állománya egyaránt nőtt a múlt hónapban. Ennek elsődleges oka a forint árfolyamának változása lehetett, de többek között az Európai Unió Bizottságától érkező transzferek is fokozták a növekedést.

A bankrendszer tartalékszámláinak átlagos egyenlege 4347,5 milliárd forint volt júliusban, ez közel 45 milliárd forinttal haladta meg az előírt tartalék összegét. Az egynapos és a változó kamatozású betétállomány növekedésének köszönhetően bővült a bankok forintlikviditása.

A központi kormányzat betéteinek átlagos állománya is tovább növekedett 85,3 milliárd forinttal az előző hónaphoz viszonyítva.