A Pécsi Ítélőtábla szerdai döntése szerint Budapestnek ki kell fizetni a 2008-ban, a CET-beruházással kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot. A lap szerint a fizetési kötelezettség az esetleges fellebbezéseket is beszámítva a választások idején válhat aktuálissá.

A Bálnára eddig 8,5 milliárd forintot költöttek, a pénz 90 százalékát az MKB adta. A 2010-ben választott, új fideszes vezetés már a megállapodás érvényességét is vitatta, így át sem vette a kész épületet, mert akkor ki kellett volna fizetnie a szolgáltatási szerződést időközben felbontó projektcéget, a Porto Investment Kft.-t. - olvasható a Népszabadságban.

Az MKB végül 2012 elején perbe kezdett, ám közel egy év ment el azzal, hogy a főváros megtámadta az Országos Igazságszolgáltatási Hivatal döntését, amellyel a Fővárosiról a Pécsi Törvényszékre tette át az ügyet. Ez utóbbi egyébként már márciusban kimondta, hogy a Budapestet nem tévesztették meg, a döntéshozók tisztában voltak a megállapodás tartalmával.

A főváros ugyanakkor azzal érvelt, hogy az önkormányzat közvetlen és önálló fizetésre kötelezése tiltott állami támogatásnak minősülhet, és egy előzetes igazságügyi szakértői véleményre hivatkozva legfeljebb 5,35 milliárd forint megfizetését tartotta volna jogosnak - írja a Népszabadság Időközben a főváros a generálkivitelező után a beruházóval is peren kívüli alkut kötött. Az előbbinek 2,7 millió eurót, utóbbinak 6,5 millió eurót fizetett. Az MKB visszautasította a különalkut, mivel a fővárosi javaslat a követelés alig felére vonatkozott.