A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) nyilvánosságra hozta a kormány 250 milliárd forintos zárolásnak részleteit, miután a nonprofit szervezet az adatokért már a Magyar Államkincstárt perelte. A KFI januárban a kormány által szélnek eresztett Költségvetési Tanács elemzőiből alakult - és hitvallásuk szerint a tanács feladatait próbálják ellátni immár nem közpénzekből hanem magánadományokból.

A zárolásokról eddig csak részleges információk voltak - ugyanis azokat néhány tárca nyilvánosságra hozta mások pedig nem. Ez utóbbiak csoportjába tartozott a költségvetés végrehajtásáért felelős Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca is. A KFI által most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a zárolás legnagyobb vesztesei az ilyen-olyan fegyveres testületek voltak.

A 250 milliárd forintos zárolást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azzal indokolta, hogy ily módon védjék ki az újabb eseteleges pénzügyi válságok hatásait - valójában azonban a bejelentéskor a hiánycél tartásának feltétele volt a zárolás. Azóta kiderült, hogy az uniós hiány nem a GDP 2,9-a, hanem két százalékos többlet lesz - a magánpénztári vagyon államosítása miatt, a pénzforgalmi hiányt pedig épp most emeli meg a parlament 500 milliárd forinttal, Mol állami részvényvásárlása miatt.

A zárolás legnagyobb vesztese a Magyar Honvédség, ugyanis 23 milliárd forintot vonnak el tőlük, miközben az egész tárca költségvetése 275 milliárd forint. Ráadásul a Honvédelmi Minisztérium (HM) nem vacakolt sokat - a spórolást nem a tárcán, hanem egyből a seregen kezdte.

A rendőrség sem járt sokkal jobban, ugyanis a 222 milliárdos büdzséből 19 milliárdot zároltak. A legnagyobb vesztes a rendőrségi vízfej, az ORFK, ahol 11,2 milliárdot zároltak. A rendőrségi elitcsapat, a Terrorelhárítási Központ 12,7 milliárdjából pedig 2,4 milliárdot vettek el.

A pórul járt  fegyveres testületek listája folytatható: a büntetésvégrehajtás, a Nemzeti Adó és Vámhivatal mind-mind súlyos milliárdokat vesztetett a hibás költségvetési tervezés miatt.

Leginkább a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál működött a fűnyíró - itt követték azt az elvet, hogy mindenhonnan egy kicsit vegyenek el - ám itt is akadt egy nagyobb tétel: nyolc milliárdot zároltak a lakosság energiatámogatásaiból, az eredeti 30 milliárd forintból.

A zárolt összegeket a kormány határozata szerint novemberben visszakaphatják a tárcák, ám már ez is változott.  A kabinet új döntése szerint a zárolások véglegesek.

 

A zárolás legnagyobb vesztesei (milliárd forint)
Magyar Honvédség23,0
Útpénztár14,0
Nemzeti Adó- és Vámhivatal Igazgatása13,2
Országos Rendõr-fõkapitányság11,2
Hozzájárulás a lakossági energiaköltségekhez8,0
Digitális átállás3,0
Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése és fenntartása3,3
Külképviseletek igazgatása2,6
Turisztikai célelõirányzat2,6
Terrorelhárítási Központ2,4
Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága2,1
Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal2,0
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala1,9
Állami Bérlakás Program1,9
Budapesti Rendõr-fõkapitányság1,7
Forrás: Költségvetési Felelősségi Intézet