Rossz hatással volt a koronavírus-járvány a mellrákszűrésekre is. Magyar kutatók tanulmányából kiderül, hogy 2020 tavaszán, a járvány kitörésekor 68 százalékkal csökkent a mammográfiás vizsgálatok száma a korábban megszokotthoz képest, júliustól szeptemberig, a lazítás idején visszaállt a normális szintre, 2020 őszétől 2021 tavaszáig tartó időszakban, a második és harmadik járvány hullámban 20-35 százalékkal maradt el a korábbitól.

Az első nagy zárás idején, 2020 áprilisában és májusában szinte nullára csökkent az egészségügyben a vizsgálatok száma a 45-65 éves nők körében. Nyáron ebben a korcsoportban is javult a helyzet, de ősztől majdnem egy éven keresztül a szokásosnál kevesebb vizsgálatot végeztek - írja a 444.hu.

Kampányra van szükség

Pedig az országos szűrést csak két időszakban, 2020. március 15-étől június 1-jéig, majd 2021. április 9-étől 29-éig állították le teljesen. Valószínűleg sokan akkor sem mertek a rendelőkbe menni, amikor lehetett volna. Némi csúszással a mellrákdiagnózisok és - műtétek száma is visszaesett - írják.

A kutatás kitért arra is, hogy a postai értesítőket leszámítva elmaradtak azok az intézkedések, amelyek népszerűbbé tehették volna a szűréseket. A szerzők szerint a célpopulációt arra kell motiválni, hogy mihamarabb vegyenek részt emlőszűréseken.

Az első járványhullámban 20-30 százalékkal, a másodikban és harmadikban 12-25 százalékkal maradt ez el a szokásos szinttől.

Egyedül 2020 utolsó negyedéve volt kivétel. Más országokban is hasonló problémákkal küzdenek. Hollandiában a vastagbélrákszűrés célcsoportjának negyede nem kapott meghívót a járvány alatt, és mellrákszűrésre is jóval kevesebben mentek. Németországban nagyjából minden tizedik ember elhalasztott valamilyen szűrővizsgálatot.