Az átlagosnál is magasabb hőmérséklet megtette a hatását: a méhek elkezdtek fiasítani, ami meleg időben természetes, csak nem januárban. Az utóbbi években nem ez volt az első ilyen enyhe tél – olvasható a novenyvedoszer.hu oldalon.

Ha később mégis beköszönt a hideg – amire jó esély van – káros lesz a méhcsaládok számára, hiszen ha a fiasítást nem hagyják abba és elszakadnak az élelemforrástól, akkor az a pusztulásukat okozhatja.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter arról beszélt nemrég a Kossuth Rádióban, hogy a méhek mindaddig aktívak maradnak, amíg süt a nap és magas a hőmérséklet.

Októberben már nyugalomban kellene lenniük a méhcsaládoknak, ehelyett tehát aktívak voltak és keresték a virágpor és a nektár forrást, ami nem jó jel. Az akkor begyűjtött nektárt nehezen alakítják át téli élelemmé, azaz mézzé, ráadásul a virágpor besilózásához is idő kell.

Az első komolyabb fagynak ilyenkor azért van jelentősége, mert a virágzó lágyszárúakat tönkreteszi abban az értelemben, hogy így nem jutnak a méhek táplálékhoz a továbbiakban

– hangoztatta az OMME elnöke.

A székesfehérvári méhész, Nyerges József is a szeszélyes időjárást tartja a legnagyobb veszélynek: az utóbbi években az egyre melegebb és hómentesebb teleket gyakran követi márciusban fagy, ami megtizedelheti a méhcsaládokat. Továbbá az akác is rendre elfagy, ezért az idei év a nagy lehűlések beköszöntével nagy kihívásokkal kezdődhet.

A méhcsaládok helyzete függ a fagy mértékétől és a meleg okozta fiasítástól.

Ha rosszul telelnek át a méhek, akkor a pusztulás mértéke akár húsz-harminc százalékos is lehet.

Ha ősszel a gondos méhész felkészül a méhcsaládok teleltetésére, akkor nem lesz gond: a megfelelő élelem- és lépmennyiség mellett csak nagyon extrém esetben kell kemény cukorlepényt adni a méheknek.  Onnantól kezdve pedig az időjárás kegyeire van bízva a sorsuk.

A méheknek nemcsak a szokatlan időjárással, hanem a nagy ázsiai méhatkával is meg kell küzdeniük.

Nyerges József szerint a gondokat csak tovább súlyosbítja az atkák jelenléte, mert az atkák elbújnak, és csak akkor lehet őket elérni valamilyen atkairtó szerrel, ha éppen nincs fiasítás. Csakhogy épp ennek lehetünk most a szemtanúi.