Mindenki ismer olyan utcákat, amelyek szélességükhöz, hosszukhoz, vagy jellegükhöz képest nagy forgalmat bonyolítanak. Ilyen például az I. kerületi Halász utca, amelyben felújításáról nemrég Napi.hu is beszámolt.

Az XI. kerületben a Nagyszőlős út és Karolina út közötti szakasza is hasonló helyzetben van. A különbség annyi, hogy itt - a Karolina út felé eső rövid szakasztól eltekintve - nincsenek lakások, az egyik oldalon vasúti töltés határolja, a másikon telephelyek, irodák sorakoznak. Bár magban az Alsóhegy utcában nem, az abból induló Ibrahim utcában rengeteg lakás van az irodák mellett. Előbbiek az elmúlt években épültek.

Emellett ugyanakkor a legnagyobb terhelést az Alsóhegy utcán az jeleni, hogy azt egyre több autós használja az M1-M7 irányába, vagy onnan a város felé.

Google Maps

Rejtélyes okból az út egy nagy szakaszán semmi sem tiltja a párhuzamos parkolást, amely miatt két autó nem fér el egymás mellett, vagy csak nagyon lassan, a tükrökre ügyelve lehet egymással szemben közlekedni.

A Napi.hu megkérdezte az XI. kerületi önkormányzatot, hogy terveznek-e tenni valamit a helyzet rendezése érdekében.

Van remény

Az önkormányzat is tudja, hogy a helyzetet meg kell oldani, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az irodák és a beljebb lévő lakások komoly parkolóhely-igényt teremtenek - közölték lapunkkal. Az út szélén történő parkolás szabályozása, egyes szakaszokon történő tiltása azonban tervben van, jelenleg a  a Budapest Közút Zrt.-vel egyeztetnek.

A parkolás szabályozása jelentheti az egyetlen megoldást, az út egyirányúsítása egyáltalán nem merült fel. Ez a belső utcák forgalmát növelné, amelynek a lakók nem biztos, hogy örülnének.

Az elmúlt években az önkormányzat több ütemben újította fel az Alsóhegy utca érintett szakaszát és a környéket. Ilyen volt az Alsóhegy utca Bocskai út és Kászony utca közé eső szakaszán a hiányzó járdakapcsolat kiépítése és a padkán parkolás kiépítésének lehetősége, illetve az Alsóhegy utca - Karolina út - Nagyszőlős utca által határolt tömb belső útjain a 30 kilométer per órás korlátozás bevezetése.