A legnagyobb adósok között a Honvédkórház, ahol a február végi 4,5 milliárd forintról 4,85 milliárd forintra nőtt az adósság, a Péterfy Sándor utcai kórház, ahol a 3,7 milliárd forint gyarapodott kereken 4 milliárd forintra. A Pécsi Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen is a négymilliárd forinthoz közelít a ki nem fizetett számlák összege.

Az adósságállomány ugrásszerű növekedése egyértelműen alátámasztja az Orvostechnikai Szövetség minapi állítását, mely szerint teljes fizetési stop van, hónapok óta egyetlen beszállítói számlát sem egyenlítenek ki az intézmények - kommentálta  a friss adatokat lapunk kérdésére Rásky László főtitkár. A számlák kifizetésével kapcsolatos egyeztetések sem indultak még el, mindössze az államtitkárság múlt heti közleménye a legutóbbi hír ezzel kapcsolatban, amely arról szól, hogy a nemzetgazdasági és az emberi erőforrás tárca felkérést kapott a kórházkonszolidációt rendező kormányhatározat előkészítésére.

Az adósság átvállalására eredetileg április elsejét jelölte meg a szakállamtitkárság, illetve a fenntartói feladatokat átvevő Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter másfél hete úgy nyilatkozott, az erre a célra a költségvetésbe betervezett 60 milliárd forint rendelkezésre áll. Mészáros János, Zombor Gábor szakállamtitkár kabinetfőnöke egy múlt heti eseményen viszont már arról beszélt, hogy akár hónapokba is telhet még a tartozások kifizetése.

Az adósság növekedésének ütemét figyelembe véve ez azt jelenti, hogy egy-két hónapon belül átlépi a 90 milliárdot az adósság, vagyis a 60 milliárdos konszolidáció megint csak nem oldja majd meg a problémát, a maradék tartozás év végére ismét 70 milliárd körül lehet - számol a főtitkár. Sajtóhírek szerint a kényszerhelyzetbe került beszállítók közül többen a szolgáltatás szűkítését is elképzelhetőnek tartják.