Nehéz helyzetbe kerültek a társasházak és a társasházkezelők, akiknek jövőre minden bizonnyal jelentősen meg kellene emelniük a közös költségeket a rezsi változása, az infláció és az elszálló karbantartási árak miatt – erről beszélt az rtl.hu-nak Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

Nekünk kell a lakók elé állni jövőre. 2023 május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, ahol majd le kell vezetni ezeket a folyamatokat, a költségeket pedig bele kell tenni a költségvetésbe. Ez a közös költség 20-30, de akár 40 százalékos emelkedésével járhat

- tette hozzá.

A biztosításokat is indexálják, ezek díjai is magasabbak lehetnek jövőre, a katás adózás átalakítása miatt pedig a karbantartási munkákért kell jelentősen többet fizetniük a társasházaknak.

„Gyakorlatilag majdnem minden takarító katás volt. Nem tudják tartani a korábbi áraikat. Arról pedig akkor még nem is beszéltünk, hogy a közös képviselőknek meg kellene emelniük a fizetéseket: a 20 százalékos infláció mellett ezt talán magyarázni sem kell” – mondta Molnár Sándor, majd hozzátette: nem tudják, mi lesz január 1-jétől a minimálbérrel, pedig csak annak ismeretében tudnának előre kalkulálni a költségekkel és az elvégezhető munkálatokkal.