Petschnig Mária Zita a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta, a jövő évi költségvetésben a GDP-t nominális számokban az új adatok szerint szerepeltetik, melyeket a KSH csak szeptember 30-án közölt. Erre viszont nem épülhetett a 2012-es büdzsé, mert amikor elkezdték számolni a költségvetést, akkor még más GDP-adatokkal rendelkeztek. Vagyis átírták ezt a sort, ám a növekedési adatokat nem írták át.

Ebből az következik, hogy a régi adatok alapján számoltak, de ahhoz hogy kijöjjenek a hányadosok, a deficit és az államadósság GDP-hez való viszonya, beírták az új GDP-adatokat - magyarázta a Pénzügykutató főmunkatársa. Így a jövő évi büdzsében egy 150 milliárdos túlelosztást is talált a közgazdász.

Petschnig Mária Zita úgy véli, a pálya is felül van tervezve. Se 2011-ben, se 2012-ben nem lesz olyan növekedési pálya, mint amit a kormány tervez.

A közgazdász szerint az egész költségvetés egy fércmű, nincsenek megalapozva sem a bevételek, sem a kiadások és egyáltalán nem átlátható. Petschnig Mária Zita biztos benne, hogy nem csak idén, de jövőre is folyamatos újratervezés lesz.